Τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τη Συναγωγή Ετς Χαγίμ στην παλιά πόλη των Χανίων, αλλά και να μάθουν περισσότερα για την πλούσια κληρονομιά των Εβραίων της Κρήτης δίνει η νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που παρουσιάστηκε στο χώρο της Συναγωγής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι πρεσβείες του Καναδά και του Ισραήλ.

«Η τουριστική αυτή εφαρμογή που παρέχεται δωρεάν θα αποτελεί σημαντικό εργαλείο, δίνοντας στους χρήστες άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για την πλούσια ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας των Χανίων και της Κρήτης», επισήμανε μεταξύ άλλων κατά την παρουσίασή της η επιτετραμμένη της πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα, Τζούλι Κρολ, που χαρακτήρισε τη Συναγωγή των Χανίων σημαντικό σύμβολο και δείγμα της εβραϊκής κοινότητας στην Κρήτη.

Από την πλευρά της η επιτετραμμένη της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα Τόμι Μπέν Χάιν επισήμανε ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας στην Κρήτη που έχει βάθος 2.000 ετών».

Η εφαρμογή αποτελεί ουσιαστικά έναν τουριστικό οδηγό που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά με την υποστήριξη των πρεσβειών του Καναδά και του Ισραήλ σε συνεργασία με τη Συναγωγή Ετς Χαγίμ.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα αποτελεί σημαντικό εργαλείο, δίνοντας στους χρήστες άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για την πλούσια ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας των Χανίων και της Κρήτης. Ο χρήστης της θα έχει τη δυνατότητα να κάνει μια εικονική περιήγηση στους χώρους της συναγωγής και να ενημερώνεται για την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας.

Έχει αναπτυχθεί σε πρώτη φάση στην εβραϊκή, αγγλική και ελληνική γλώσσα με προοπτική την επέκταση της και σε άλλες. Μία ακόμα καινοτομία της αποτελεί το ότι μπορεί να λειτουργεί μέσω της τεχνολογίας GPS και ως «εργαλείο» για τον εντοπισμό εβραϊκών μνημείων που βρίσκονται στο νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Νέων Μέσων στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ, σε συνεργασία με την πρεσβεία του Καναδά, έχει αναπτύξει σειρά εφαρμογών για να προωθήσει τον πολιτισμό, την ιστορία και τον τουρισμό της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και εφαρμογές για την ιστορία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης.