Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης Χανίων «φιλοξενείται» πλέον η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η συλλογή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είχε δωρίσει στον δήμο Χανίων η Έλενα Βενιζέλου το 1957, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων περίπου 8.500 τόμους βιβλίων, παλιές εκδόσεις από το 1513, περιοδικά της εποχής, Εφημερίδες της Κυβερνήσεως από το 1833 και το προσωπικό σημειωματάριο του Εθνάρχη.

Η βιβλιοθήκη που είναι πλέον ανοικτή για το αναγνωστικό κοινό δεν αποτελεί μονάχα μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τους ερευνητές αλλά και έναν καθρέπτη της ευρυμάθειας του Ελευθέριου Βενιζέλου που, όπως προκύπτει από την πλουσιότατη συλλογή των βιβλίων, υπήρξε δεινός βιβλιοφάγος.

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συλλογή είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της αποτελείται από ξενόγλωσσα βιβλία, γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά, ενώ υπάρχουν και τίτλοι βιβλίων στα τουρκικά και τα ρώσικα. Πολλά από τα βιβλία της συλλογής Βενιζέλου φέρουν ιδιόχειρες αφιερώσεις των συγγραφέων τους.

«Η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθέριου Βενιζέλου αποτελεί τη σπουδαιότερη δωρεά προς τον δήμο Χανίων και τη δημοτική βιβλιοθήκη» δήλωσε ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης ανακοινώνοντας ότι τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την 1η Δεκεμβρίου 2013 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια που αναμένεται στα Χανιά για τις κεντρικές εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Όπως ακόμα τόνισε ο κ. Σκουλάκης, η βιβλιοθήκη «αποτελεί μια μοναδική μουσειακή συλλογή αλλά παράλληλα είναι και μια “ζωντανή” βιβλιογραφική συλλογή, αφού τα περισσότερα βιβλία της καλύπτουν θέματα κλασικής φιλολογίας, ιστορίας, ποίησης λογοτεχνίας, οικονομικών και πολιτικών επιστημών, θέματα δηλαδή, που ενδιαφέρουν και το σημερινό αναγνώστη, μελετητή και ερευνητή».

Παράλληλα, επεσήμανε, ότι οι αναγνώστες και οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση σε 7.177 τίτλους ιστορικών βιβλίων και αρχείων, πολλά από τα οποία περιέχουν χειρόγραφες αφιερώσεις από σπουδαίους συγγραφείς που πρόσφεραν τα έργα τους στον Ελευθέριο Βενιζέλο, σε 378 τίτλους περιοδικών και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από το 1833.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν έργα αφιερωμένα στον Ελευθέριο Βενιζέλο από την Πηνελόπη Δέλτα και τον Κωστή Παλαμά.

Η προϊσταμένη της δημοτικής βιβλιοθήκης Βιβή Χουδαλάκη επεσήμανε ότι η αξιοποίηση της συλλογής Βενιζέλου έγινε εφικτή έπειτα από την αντιμετώπιση των ζητημάτων της μηχανογράφησης όλου του υλικού της βιβλιοθήκης και της ταξινόμησης των βιβλίων, αλλά και της καλύτερης αξιοποίησης των χώρων που διαθέτει η συλλογή.

Όπως ακόμα επεσήμανε, η βιβλιοθήκη του Ελευθέριου Βενιζέλου δεν θα λειτουργεί ως δανειστική, ωστόσο θα δίνει τη δυνατότητα σε αναγνώστες και ερευνητές να εργάζονται σε αυτό τον χώρο, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε σχολεία καθώς και εκδηλώσεις.

Η κ. Χουδαλάκη αναφέρθηκε ακόμα σε ιστορικά στοιχεία που αφορούν τη βιβλιοθήκη Βενιζέλου. Όπως είπε, «ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετακίνησε τη συλλογή του από την Αθήνα στο πατρικό του σπίτι στη Χαλέπα Χανίων για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί. Το 1941, το σπίτι του επιτάχτηκε από τους Γερμανούς. Κάποια από τα βιβλία καταστράφηκαν και πολλά από αυτά πουλήθηκαν. Με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Νικολάου Σκουλά και τη συνδρομή ανθρώπων του πνεύματος εκείνης της εποχής η συλλογή απομακρύνθηκε και τοποθετήθηκε στο ιστορικό αρχείο Κρήτης. Το 1957 η συλλογή δωρίστηκε επίσημα από την Έλενα Βενιζέλου στο δήμο και σήμερα λειτουργεί ως κλειστή μουσειακή συλλογή στο χώρο που φιλοξενείται».