Το Γ’ Διεθνές Κυκλαδολογικό συνέδριο είναι γεγονός. Μετά από την επιτυχή διοργάνωση δύο αντίστοιχων συνεδρίων, το 1991 στην Άνδρο και το 1995 στη Θήρα, η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών διοργανώνει το Γ’ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο στην Ερμούπολη της Σύρου, από 25 έως 29 Μαΐου 2016. Τίτλος του «Οι Κυκλάδες στη διαχρονία: Χώρος-Άνθρωποι».

Η συμμετοχή των επιστημόνων είναι εντυπωσιακή. Το ίδιο και το ενδιαφέρον των ανακοινώσεων. Θα παρουσιαστούν περίπου 165 εισηγήσεις με προφορικές ανακοινώσεις και επιτοίχιες παρουσιάσεις από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μάλτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά, ενώ ποικίλες είναι οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου: «Περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές» (γεωλογία, παλαιοβοτανολογία κ.λπ.), «Αρχαιολογία» (έρευνες και μελέτες στις Κυκλάδες, ειδικές μελέτες για τη Σύρο), «Συντήρηση, αναστήλωση, διαχείριση αρχαιοτήτων, μνημείων και μουσείων», «Αρχιτεκτονική», «Ιστορία-δημογραφία», «Κοινωνική ανθρωπολογία, λαϊκός πολιτισμός, κοινωνία και δίκαιο» (ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές), «Φιλοσοφία, λογοτεχνία και τέχνες», «Οικονομία, μεταφορές, επικοινωνία, πόροι και εμπορικά δίκτυα».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης, ενώ η πρώτη μέρα του συνεδρίου, που είναι αφιερωμένη στη Σύρο, θα λάβει χώρα στο Θέατρο Απόλλων.

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1958 με πρωτοβουλία του καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αειμνήστου Στυλιανού Κορρέ, σε συνεργασία με άλλους επιφανείς Κυκλαδίτες. Έκτοτε αποτελεί έναν καταξιωμένο θεσμό, ενώ έχει τιμηθεί για το σύνολο του έργου της με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Η δραστηριότητα της Εταιρείας μέχρι σήμερα επικεντρώνεται στη διοργάνωση σημαντικών πολιτιστικών και άλλων επιστημονικών δράσεων στην Αθήνα και στα νησιά, καθώς και τιμητικών εκδηλώσεων που αφορούν στο έργο και στη δράση καταξιωμένων Κυκλαδιτών.

Κύριο έργο της είναι η έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Επετηρίς Κυκλαδικών Μελετών, καθώς και ορισμένων μικρότερων μελετών και αυτοτελών βιβλίων. Τη δεκαετία του 1990 εγκαινίασε μία επιπλέον δράση με τη διοργάνωση των δύο Διεθνών Κυκλαδολογικών Συνεδρίων. Τα Πρακτικά τους έχουν εκδοθεί, το πρώτο στον τόμο ΙΕ’ της Επετηρίδας και οι μελέτες που αφορούν στην Άνδρο σε ξεχωριστό τόμο του περιοδικού Ανδριακά Χρονικά, ενώ το δεύτερο στους τόμους ΙΖ’ και ΙΗ’ της Επετηρίδας.

3ο_ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΚΛΑΔΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ_ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ