«Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις». Αυτό είναι το θέμα που επέλεξε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums – ICOM) για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσειών. Με την επιλογή αυτού του θέματος το ΙCOM επιθυμεί να καταδείξει τον ρόλο των μουσείων σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται σήμερα πιο γρήγορα από ποτέ.

Οι ταχύτατες αλλαγές στο επίπεδο της κοινωνίας, της οικονομίας, της τεχνολογίας επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο και το φυσικό περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το σύγχρονο μουσείο πρέπει να γίνει περισσότερο ενεργό και δραστήριο. Το θέμα του φετινού εορτασμού αποτελεί μια επισήμανση της ανάγκης των μουσείων για μεγαλύτερη ενεργοποίηση, αξιοποίηση της τεχνολογίας και καλλιέργεια των νέων μέσων. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί μια υπενθύμιση της υποχρέωσης των μουσείων μέσα σε ένα ασταθές και ρευστό φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον να δράσουν, έτσι ώστε να ακουστεί η φωνή τους, αλλά και να φανεί η πολυδιάστατη συμβολή τους στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τιμώμενο Ίδρυμα για το 2012 να είναι το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο Γαία.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα γίνει στην Κηφισιά (Όθωνος 100), στις 18 Μαΐου, στο τιμώμενο Μουσείο. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση του Κέντρου Γαία και δεξίωση.

Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα από 11-27 Μαΐου. Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν σε Mουσεία και Iδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

Την Παρασκευή 18 Μαΐου η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες

ICOM, Αγ. Ασωμάτων 15, 105 53 Αθήνα, τηλ./fax 210-3239414, e-mail: icom@otenet.gr website: greece.icom.museum