Μετά από αναβολές και καθυστερήσεις εγκρίθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα, από το Συμβούλιο Μουσείων, η μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

«Μια πολύ μακριά περιπέτεια ολοκληρώθηκε θετικά. Η έγκριση τόσο της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης ομόφωνα είναι ένα καθοριστικό, θετικό βήμα προς το άνοιγμα του μουσείου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του μουσείου Κατερίνα Κοσκινά και συμπλήρωσε: «Τόσο η έγκριση των μελετών σε οριστική μορφή όσο και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και τα ζητήματα που σχετίζονται με αυτόν, όπως το θέμα της στελέχωσης του μουσείου, είναι όχι μόνο οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για να ανοίξει το μουσείο αλλά και τα προαπαιτούμενα για να προχωρήσουμε στη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. Όταν αυτά τα έχουμε στα χέρια μας, τότε θα είναι εύκολο να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα. Από πλευράς μουσείου ότι έπρεπε να κάνουμε το έχουμε κάνει. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από την πολιτεία».

Επίσης, η κα Κοσκινά τόνισε ότι «το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προχωρήσουμε το συντομότερο» και σημείωσε ότι «δεν χάνεται ούτε δευτερόλεπτο από πλευράς μουσείου για να μικρύνουμε τον χρόνο αναμονής για το άνοιγμα του μουσείου. Σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2016 θα φροντίσουμε να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις ώστε να μην περιμένουν οι καλλιτέχνες και ο κόσμος για να μπουν στο μουσείο μέχρι τα οριστικά του εγκαίνια».