Αν και γίνονται βήματα σημαντικά, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) έχει πολλά θέματα που εκκρεμούν. Το πρώτο από αυτά είναι η θητεία της διευθύντριας Κατερίνας Κοσκινά και του ΔΣ του Μουσείου, η οποία λήγει στα τέλη Νοεμβρίου του 2017. Εκκρεμεί επίσης η επικύρωση της μουσειογραφικής μελέτης που έχει καταθέσει η κα Κοσκινά στη Διεύθυνση Μουσείων. Είναι κι αυτό ένα προαπαιτούμενο ώστε το ΕΜΣΤ να υποβάλει εκ νέου το αίτημα δωρεάς στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που θα εξασφαλίσει τον απαραίτητο εξοπλισμό του Μουσείου για την έκθεση της μόνιμης συλλογής του και την πλήρη λειτουργία του μουσείου.

Οι σημαντικές κινήσεις που έγιναν την περίοδο 2016-2017 για τη λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης –του οποίου η ημερομηνία εγκαινίων παραμένει άδηλη– ήταν η έγκριση του εσωτερικού κανονισμού, μετά από αναμονή πολλών ετών, όπως και η έγκριση της μουσειολογικής μελέτης.

Η Κατερίνα Κοσκινά και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΜΣΤ, Γιώργος Παπαναστασίου, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τον απολογισμό των πεπραγμένων 2016-2017 και τον προγραμματισμό του 2018, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην αύξηση του προσωπικού σε συνολικά 58 υπαλλήλους (αποσπασμένοι από υπουργεία και μέσω ΑΣΕΠ) επισημαίνοντας, επίσης, ότι την τελευταία χρονιά διπλασιάστηκε ο τακτικός προϋπολογισμός, σε 800.000 ευρώ.

Όσο για τη συλλογή του ΕΜΣΤ, αυτή εμπλουτίστηκε με 120 έργα τα οποία αγοράστηκαν σε εμπορικές εκθέσεις από το 2014 έως σήμερα, με την οικονομική υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ, του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.Τα νέα αποκτήματα του ΕΜΣΤ θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε έκθεση τον Νοέμβριο του 2017.

Η πρώτη έκθεση της νέας χρονιάς τοποθετείται τον Ιανουάριο του 2018 οπότε το ΕΜΣΤ θα φιλοξενήσει στις αίθουσές του την πρώτη εκδήλωση της Αica Ελλάς (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης) με τίτλο «Θεωρήματα». Πρόκειται για έναν νέο, διετή θεσμό της Αica Ελλάς, με αντικείμενο την παρουσίαση νέων ή παλαιότερων Ελλήνων καλλιτεχνών με πρωτότυπες έρευνες, που επιλέγονται αποκλειστικά από τα μέλη της Ένωσης Κριτικών Τέχνης. Το θέμα της πρώτης εκδήλωσης «Θεωρήματα 2018» είναι «Παραγωγικά και Αξιωματικά Συστήματα» και στην έκθεση συμμετέχουν 43 εικαστικοί καλλιτέχνες.