Περιοδική έκθεση με τίτλο «Της παράδοσης το νήμα: δαντέλες και δαντελωτά κεντήματα της Κύπρου», παρουσιάζει το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας από τις 12 Απριλίου 2016 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2016.

Πρόκειται για μια εκθεσιακή παρουσίαση μέσα από την οποία ξετυλίγονται οι παραδόσεις και η ιστορία των φημισμένων κυπριακών κλώστινων συνθέσεων και δαντελωτών κεντημάτων, ενώ παράλληλα προβάλλονται πτυχές της κοινωνικο-οικονομικής ζωής του τόπου.

Η έκθεση εξετάζει την πολυσυζητημένη δαντέλα βενίζ, που και μόνο το όνομά της μας ταξιδεύει πίσω στα χρόνια της Ενετοκρατίας στην Κύπρο. Το ξακουστό λευκαρίτικο κέντημα κατέχει στην έκθεση σημαίνουσα θέση. Εξετάζονται οι καταβολές, η εξέλιξη και η εμπορία του, δίνονται οι κυριότερες παράμετροι που το επηρέασαν. Παρουσιάζονται, επίσης, εντυπωσιακά ολόπλουμα δείγματα που καθηλώνουν με την τελειότητα της τέχνης τους.

Παρουσιάζεται επιπλέον η τέχνη της πιπίλλας, του γνωστού βελονόκομπου, με την οποία  κεντήθηκαν ιστορίες και αναδείχτηκαν τόποι όπως η Λάπηθος, το Όμοδος και το Κοιλάνι. Σημαντικά παραδείγματα βελονόκομπου, που παρουσιάζονται στην έκθεση καταθέτουν την υπομονή και την καλαισθησία των δημιουργών τους, των γυναικών της Κύπρου.

Η έκθεση δείχνει ακόμα την κυπριακή εκδοχή της δαντέλας με κοπανέλι, της πλεκτής εκείνης δαντέλας, που γινόταν με έναν ιδιαίτερο τρόπο και τη χρήση μασουριών. Παρουσιάζει δείγματα φερβολιτέ της δαντέλας που ταυτίστηκε με τον Καραβά και δείγματα κροσιέ  της δαντέλας, που γινόταν με το σμιλί (βελονάκι), είδος πολύ διαδεδομένο σε ολόκληρη την Κύπρο, έως τις μέρες μας.

Το θέμα της εμπορίας των δαντελών και των κεντημάτων αναπτύσσεται παραστατικά σε ξεχωριστή ενότητα, ενώ ιδιαίτερα τονίζεται  η συμβολή της  Λευκωσίας ως τόπου εμπορίας αλλά και ως τόπου παραγωγής.

Στην έκθεση η τέχνη του παρελθόντος συναντά τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία με το έργο της γλύπτριας Σιμόνης Συμεωνίδου να παρεμβαίνει εικαστικά σε μια παραστατικά αποδομένη σκηνή που «σκιαγραφεί» λευκωσιάτισσα γιαγιά που κεντά.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από την κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου, Επίτροπο του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, την Τρίτη 12 Απριλίου 2016, 19:30, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας (Ιπποκράτους 15-17, 1500 Λαϊκή Γειτονιά, Λευκωσία).