Η 18η Απριλίου, από το 1983 όταν και θεσπίστηκε από την UNESCO ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS), μη Κυβερνητικού Οργανισμού υπεύθυνου για τη διατήρηση και προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Κύπρο με εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πολιτιστική κληρονομιά. Οι πολίτες ενθαρρύνονται μέσα από διάφορες δραστηριότητες να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, σε όλες τις εκφάνσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο, προωθείται διαφορετική θεματική. Το θέμα της φετινής χρονιάς είναι «Η κληρονομιά του αθλητισμού».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, στις 18 Απριλίου 2016, θα είναι ελεύθερη η είσοδος στους εξής αρχαιολογικούς χώρους και αρχαία μνημεία: Αρχαιολογικός χώρος «Ψηφιδωτά» (Κάτω Πάφος), Νεκρόπολη «Τάφοι των Βασιλέων» (Κάτω Πάφος), Αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου (Κούκλια), Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Γεωργίου (Πέγεια), Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου, Αρχαιολογικός χώρος Κουρίου (Επισκοπή), Ιερόν Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο (Επισκοπή), Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, Αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας, Αρχαιολογικός χώρος Κιτίου (Λάρνακα), Νεολιθικός Οικισμός Χοιροκοιτίας, Αρχαιολογικός χώρος Καλαβασός- Τέντα, Αρχαιολογικός χώρος Ταμασσού- Πολιτικό, «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης (Πυργά).

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων το Τμήμα Αρχαιοτήτων διοργανώνει και τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

—Σάββατο 16 Απριλίου 2016, 9:30-13:00: Συμπόσιο με τίτλο «Αρχαιολογική και Πολιτιστική Κληρονομιά Χερσονήσου Ακάμα» στο Ξενοδοχείο Coral Beach, Πέγεια. Μετά το τέλος του συμποσίου θα ακολουθήσει δεξίωση και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Αγίου Γεωργίου Πέγειας. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Πάφος 2017, το Δήμο Πέγειας, το Τμήμα Περιβάλλοντος, τη Διευθύντρια Έργου Ακάμα και το ICOMOS Τμήμα Κύπρου.

—Κυριακή 17 Απριλίου 2016, 10:30-13:00: Αθλητική εκδήλωση με τίτλο «Η Κληρονομιά του Αθλητισμού» στο αρχαίο Στάδιο Κουρίου, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν αθλητικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή των Κυπριακών Ομοσπονδιών Ερασιτεχνικού Στίβου, Ξιφασκίας, Τοξοβολίας και Πάλης. Θα πραγματοποιηθεί επίσης ποδηλατική διαδρομή από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με  τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

—Κυριακή 17 Απριλίου 2016, 16:00-20:00: Εκδήλωση με τίτλο «Ο Άρτος της Γιορτής» στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου. Θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός στολίσματος παννυχίδας και θα προσφέρονται ζυμώματα μικρών παραγωγών. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Πάφος 2017.

—Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, 18:30: Εγκαίνια έκθεσης του καλλιτέχνη Λευτέρη Ολύμπιου με τίτλο «Φαρκώνια στο Κολόσσι» στο  Κάστρο Κολοσσίου. Θα ακολουθήσει δεξίωση στον υπαίθριο χώρο του Κάστρου. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 31 Αυγούστου 2016.

—Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, 18:30: Εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Το Αρχαίο Κίτιον και ο σύγχρονος κόσμος της Λάρνακας», στο Κέντρο Επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου Κιτίου. Θα ακολουθήσει δεξίωση. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 31 Αυγούστου 2016.

—Πέμπτη 21 Απριλίου 2016,  19:30 (προσέλευση 19:00): Διάλεξη Γιάννη Βιολάρη, Αρχαιολογικού Λειτουργού με τίτλο «Σκέψεις και παρατηρήσεις γύρω από την έκθεση Vestiges 1991-2016 του Josef Koudelka» στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, Χαρουπόμυλος Λανίτη, Λεμεσός. Με την ευκαιρία της διάλεξης οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν την έκθεση με μειωμένο εισιτήριο (2 ευρώ). Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη.

—Σάββατο 23 Απριλίου 2016, 10:00: Ποδηλατική διαδρομή 15 χιλιομέτρων με τίτλο «Wheels and Traces» στην Εντός των Τειχών Πόλη της Λευκωσίας, ανιχνεύοντας το ιστορικό παρελθόν της πόλης μέσω των μνημείων της. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το TEDxNicosia, την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας και το Δήμο Λευκωσίας.

—1 Απριλίου-31 Αυγούστου 2016: Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου: ιστορία, μύθος και θρησκεία» στο Κάστρο Πάφου. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων και την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO.