Με το θέμα «Ανα-κυκλώνοντας την Κληρονομιά» επέλεξε να συμμετάσχει φέτος η Κύπρος στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θέλοντας να αναδείξει τη διαχρονικότητα της κληρονομιάς και των αξιών που φέρει σε σχέση και με την οικονομία.

Το φετινό θέμα εστιάζει στην αναβίωση παραδοσιακών/ιστορικών οικισμών, την αποκατάσταση και επανάχρηση μεμονωμένων κτηρίων (αρχαιολογικών χώρων, αρχαίων μνημείων, διατηρητέων κτηρίων), την επανάχρηση επίπλων, αντικειμένων ή εργαλείων, την καλλιέργεια και παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την υλική κληρονομιά είναι και η άυλη. Ήθη, έθιμα, παραδόσεις και καλλιτεχνική δημιουργία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα καλύπτει ευρύ φάσμα της κληρονομιάς και της σχέσης της με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τις 21 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, αναπαραστάσεις παραδοσιακών εθίμων, προσφορά παραδοσιακών ποτών και εδεσμάτων, παραδοσιακή μουσική και χορό, εκθέσεις, εργαστήρια και παρουσιάσεις. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν 16 κοινότητες/Δήμοι της Κύπρου.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναβίωση των ξακουστών «Afternoon Tea Dancing», των δεκαετιών 1940-1950, με άφθονο μουσικό πρόγραμμα με χορούς και προσφορά καφέ/τσαγιού και εδεσμάτων με όλα τα συνοδευτικά της εποχής. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πλατρών παράλληλα διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας της εποχής 1900-1950, ενώ θα γίνονται ξεναγήσεις σε ιστορικά κτήρια.

Από φέτος, η Κύπρος συμμετέχει στη Διαδικτυακή Πλατφόρμα Επικοινωνίας για τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (http://europeanheritagedays.com), όπου κάθε χώρα παρουσιάζει τις εκδηλώσεις που διοργανώνει.