Το Κάστρο του Ουίνδσορ, μία από τις κατοικίες της βασίλισσας Ελισάβετ και από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στη Βρετανία, θα υποβληθεί σε εκτεταμένες, πολυδάπανες εργασίες συντήρησης προκειμένου να δέχεται στο μέλλον ακόμη περισσότερους επισκέπτες.

Οι «τουριστικοί» χώροι του μεσαιωνικού κάστρου που βρίσκεται στα δυτικά του Λονδίνου θα ανασχεδιαστούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου Βασιλικής Συλλογής. Το κόστος των εργασιών θα ανέλθει στα 27 εκατ. λίρες.

Το Ουίνδσορ, αγαπημένη κατοικία της βασίλισσας που περνά εκεί τα Σαββατοκύριακά της, είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο κατοικημένο κάστρο του κόσμου. Χρονολογείται από τον 11ο αιώνα αλλά το 1992 υπέστη σημαντικές ζημιές από μια πυρκαγιά. Οι εργασίες αποκατάστασής του στοίχισαν 36,5 εκατ. λίρες.

Άλλα 10 εκατ. λίρες θα δαπανηθούν για παρόμοιες εργασίες στο ανάκτορο Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο, την επίσημη κατοικία της βασίλισσας στη Σκωτία.

«Οι άνθρωποι επισκέπτονται το κάστρο του Ουίνδσορ και το ανάκτορο του Χόλιρουντ εδώ και αιώνες. Σήμερα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο τα επισκέπτονται κάθε χρόνο», ανέφερε ο διευθυντής του Ταμείου, Τζόναθαν Μάρσντεν. «Θα προτείνουμε νέους τρόπους για να ανακαλύπτει κανείς τα μέγαρα και τις συλλογές τους, θα ανοίξουμε νέους χώρους για το κοινό και θα δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά κέντρα» για τους μαθητές, εξήγησε.

Στο Ουίνδσορ, μια θολωτή αίθουσα του 14ου αιώνα που σήμερα χρησιμοποιείται ως αποθήκη κρασιού και άλλων τροφίμων θα μετατραπεί σε καφετέρια.

Τα έργα θα ξεκινήσουν το 2017 και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2018. Θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από το Ταμείο, χάρη στα έσοδα (εισιτήρια και πωλήσεις σουβενίρ) από τους επισκέπτες των βασιλικών κατοικιών.