Σημαντικές προσπάθειες με σκοπό την κήρυξη της Μονεμβασιάς ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO καταβάλλει ο όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων.

Η καστροπολιτεία την Μονεμβασιάς αποτελεί όχι μόνο ένα από τους ομορφότερους ελληνικούς οικισμούς αλλά και μια από τις πιο καλοδιατηρημένες οχυρωμένες πόλεις στην χώρα μας. Η πόλη, χτισμένη στις παρυφές λόφου, με θέα τη θάλασσα και αθέατη στους διερχόμενους από την ξηρά αποτελεί μια έκπληξη στους εκάστοτε νεοφερμένους που την αντικρίζουν. Η φυσική αυτή ομορφιά μαζί με την αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική της και την καλή διατήρηση των κτιρίων της, έχουν καταστήσει την πόλη ως έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για λάτρεις της ιστορίας και μη. Εντούτοις, η Μονεμβασιά δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο προστατευόμενων μνημείων που έχει καταστήσει η UNESCO και στον οποίον έχουν περιληφθεί άλλα σημαντικά ελληνικά μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου όπως η παλαιά πόλη της Κέρκυρας, το Άγιο Όρος, ο Μυστράς κ.α.

Το κενό αυτό σκοπεύει να αποκαταστήσει ο όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, ο οποίος, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων προωθεί την ένταξη της Μονεμβασιάς στα Παγκόσμια Μνημεία.

Έτσι, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011, ο όμιλος οργανώνει στο ξενοδοχείο Χίλτον σειρά παρουσιάσεων με τίτλο “Ανάδειξη & Διατήρηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς”. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί μια σειρά ημερίδων, στις αίθουσες Ερατώ και Θάλεια 1 του ξενοδοχείου, ενώ στο lobby θα φιλοξενηθεί έκθεση εικαστικών-μελών του ομίλου.

Αναλυτικά:

10.00-12.00π.μ. , Αίθουσα Ερατώ, «Κοινωνική Αλληλεγγύη & Εθελοντισμός»

2.00-4.00 μ.μ. , Αίθουσα Θάλεια 1, «Αθλητισμός & Εθελοντισμός»

4.00-6.00μ.μ. , Αίθουσα Ερατώ 1, «Ανάδειξη & Διατήρηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10.00 π.μ. και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 8.00 μ.μ.

Πληροφορίες: κ. Χρυσάνθη Μανιατάκη, εκπρόσωπος UNESCO, τηλέφωνο επικοινωνίας: 6972 755641