Η βυζαντινή ναοδομία της Μάνης χαρακτηρίζεται από πλήθος ναών, συγκεντρωμένων σε μια περιορισμένη γεωγραφική περιοχή, που εμφανίζουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, ώστε να προσφέρονται ως σύνολο για την εξέταση επιμέρους στοιχείων. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των μεσοβυζαντινών ναών της Μάνης είναι η αγάπη για τη χρήση του μαρμάρου, που εκδηλώνεται κυρίως με τον πλούτο των αρχιτεκτονικών γλυπτών.

Μια δεύτερη έκφανση της χρήσης του μαρμάρου και της προσήλωσης του μεσοβυζαντινού γούστου σε αυτό το υλικό, καθοριστικής επίσης σημασίας για τη διάπλαση του εσωτερικού χώρου του ναού, συνιστά η κατασκευή μαρμαρίνων δαπέδων. Παρότι πρόκειται για ταπεινά επαρχιακά έργα, είναι δηλωτικά της αφομοίωσης της τέχνης των μαρμαροθετημένων δαπέδων ακόμα και σε αυτή την κάπως απομακρυσμένη περιοχή, των προθέσεων των κτητόρων που ανήκουν σε μια εύπορη τάξη η οποία σταδιακά έχει αναδειχθεί, αλλά και της λειτουργίας των τοπικών αρχαίων λατομείων.

«Μεσοβυζαντινά μαρμάρινα δάπεδα της Μάνης» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει η αρχιτέκτων και υποψήφια διδάκτωρ του ΕΜΠ, Χριστίνα Πινάτση, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, και ώρα 18:30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).

Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.