Οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τον κυρίως ναό μιας βυζαντινής μονής του 14ου αιώνα, η οποία ανεγέρθηκε κατά την τελευταία δυναστεία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη Σωζόπολη της Μαύρης Θάλασσας.

Η ομάδα της αρχαιολόγου Krastina Panayotova από το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ανασκαφικών εργασιών της Μονής Αγίων Αποστόλων και του μεσαιωνικού κάστρου στο Ακρωτήρι της Σωζόπολης.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, η ομάδα της Panayotova αποκάλυψε τον μοναστηριακό ναό, ένα μικρό παρεκκλήσι και ένα φεουδαρχικό κάστρο που χρονολογείται στον 13ο-15 αιώνα, τις τελευταίες μέρες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ο ναός κτίστηκε γύρω στο 1335 μ.Χ. από τον Αναστάσιο Παλαιολόγο, θείο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγο. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Βουλγαρίας, Bozhidar Dimitrov, επρόκειτο για τον μεγαλύτερο και ωραιότερο ναό των βουλγαρικών ακτών της Μαύρης Θάλασσας. Έχει μήκος 24 μ. και πλάτος 16 μ. και βρίσκεται στο Ακρωτήρι της Σωζόπολης, πράγμα που σημαίνει ότι τον έβλεπαν όλες οι πόλεις του Κόλπου του Μπουργκάς.

Οι εργασίες αποκατάστασης του ναού θα αρχίσουν το συντομότερο δυνατό και θα χρηματοδοτηθούν από κρατικά κονδύλια, στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης και ανάπτυξης του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού της περιοχής.