Δύο άτομα, ηλικίας 56 και 59 ετών, συνελήφθησαν στη Λαμία από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης παράνομης κατοχής αρχαίων αντικειμένων και μετά από πολυήμερες έρευνες, αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων εντόπισαν μια 56χρονη στη Λαμία και στη συνέχεια διενέργησαν κατ’ οίκον έρευνα κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα σπάνιο αρχαίο αγγείο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για σπάνια ακέραιη ραμφόστομη, αμαυρόχρωμη πρόχου που χρονολογείται στην Ύστερη Μεσοελλαδική περίοδο (1600–1550 π.Χ.), ύψους 0,17 του μέτρου, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και προφανώς προέρχεται από τάφο.

Από την έρευνα, προέκυψε ότι η 56χρονη συλληφθείσα προμηθεύτηκε προ δεκαετίας από τον 59χρονο, το ανωτέρω αγγείο και αναζητούσε υποψήφιους αγοραστές.

Επιπλέον, κλιμάκιο της ίδιας Υπηρεσίας εντόπισε τον 59χρονο στη Λαμία και ακολούθως διενήργησε κατ’ οίκον έρευνα κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα αρχαίο αντικείμενο, εννέα τμήματα αρχαίων αγγείων και δεκαεννέα όστρακα αρχαίων αγγείων.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρμόδιους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για τα ακόλουθα αρχαία κινητά μνημεία: Ανώτερο τμήμα αμφορέα από το οποίο σώζονται τμήματα των λαβών· πινάκιο συγκολλημένο από τέσσερα όστρακα, ελλιπές κατά τμήματα του σώματος και του χείλους· κατώτερο τμήμα κλειστού αγγείου· κατώτερο τμήμα και βάση χονδροειδούς αγγείου· τμήμα χείλους και ανώτερου τμήματος ευρύστομου αγγείου· τμήμα πώματος· δύο λαβές από μεγάλα αγγεία· δώδεκα όστρακα μικρού και μεσαίου μεγέθους αγγείων· ανώτερο τμήμα οινοχόης με λαβή· τμήμα ώμου μεγάλου αγγείου με κάθετη λαβή· τρία όστρακα· τέσσερα όστρακα μικρών αγγείων.

Επιπλέον, αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και χρονολογούνται στην Ύστερη Ρωμαϊκή-Βυζαντινή περίοδο, πλην των τεσσάρων οστράκων μικρών αγγείων, τα οποία χρονολογούνται στην Ελληνιστική περίοδο.