Ο όρος «μηχανή» με τη σύγχρονη έννοιά του χρησιμοποιήθηκε στην εποχή του Αισχύλου για να περιγράψει τον μηχανισμό με τη βοήθεια του οποίου μεταφέρονταν στη σκηνή οι ήρωες της τραγωδίας, θεοί, ημίθεοι και θνητοί· από εκεί πηγάζει και η έκφραση «ο από μηχανής θεός». Είναι επίσης γνωστός και με τον λατινικό όρο Deus ex machina τον οποίο εισήγαγε ο Βιτρούβιος.

Την ανακατασκευή του μηχανισμού υπό το πρίσμα των φιλολογικών αναφορών και των αρχαιολογικών ευρημάτων θα παρουσιάσει σε διάλεξή του με τίτλο «Ο από μηχανής θεός στο Αρχαίο Θέατρο» ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών Θωμάς Χόνδρος.

Όπως θα αναφέρει ο κ. Χόνδρος στη διάλεξή του, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2013, ώρα 20.00, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας: «Αν και κανείς μηχανισμός, ούτε απεικονίσεις του δεν σώζονται, υπάρχουν αρκετές αναφορές στην αρχαία ελληνική γραμματεία, από τις οποίες αντλούμε πληροφορίες για τον σχεδιασμό και την λειτουργία του. Από αγγεία που βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, παίρνουμε επίσης σημαντικές πληροφορίες για το αρχαίο θέατρο και τον μηχανισμό. Πρόκειται για ευμεγέθεις μηχανισμούς, αποτελούμενους από δοκούς, τροχαλίες και σχοινιά, τα οποία μπορούσαν να σηκώσουν φορτία ως έναν τόνο και σε μερικές περιπτώσεις να κάνουν σφοδρούς κλυδωνισμούς, απεικονίζοντας ταξίδι στο χώρο όταν το έργο το απαιτούσε».

Τη διάλεξη συνδιοργανώνουν η ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.