Η ενότητα των έργων του Ισλαμικού πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη, με όλες τις επιμέρους παραλλαγές που εμφανίζουν οι εκδηλώσεις του από τις Ινδίες και την Περσία, τη Μεσοποταμία και τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αραβία, την Αίγυπτο και τη Β. Αφρική ως τη Σικελία και την Ισπανία, συγκαταλέγεται στις πιο σημαντικές παγκοσμίως.

Πάνω από 8.000 δείγματα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, υφαντικής ξυλογλυπτικής, υαλουργίας, μικρότερες ομάδες από οστέινα αντικείμενα, ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες, και όπλα, καθώς και από τον εσωτερικό μαρμαροθετημένο διάκοσμο μιας αίθουσας υποδοχής ενός αρχοντικού του 17ου αιώνα από το Κάιρο, υπομνηματίζουν με συνέπεια τη συνέχεια του ισλαμικού χρόνου από την πρωτοϊσλαμική ως την οθωμανική εποχή και την εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης ως το 19ο αιώνα.

Ξεχωριστές περιηγήσεις στον κόσμο του Ισλαμικού πολιτισμού προσφέρει το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Ασωμάτων 22 και Διπύλου), μέσα από σειρά ξεναγήσεων από την επιμελήτρια της Ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, Μίνα Μωραΐτου.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα, όταν το Μουσείο θα ανοίγει ειδικά για το κοινό που επιθυμεί να ξεναγηθεί.

Είσοδος δωρεάν και κόστος συμμετοχής €3.

Οι ημερομηνίες ξεναγήσεων για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2016 είναι οι εξής: 7 Ιανουαρίου (κατ’ εξαίρεση Πέμπτη), 3 Φεβρουαρίου, 2 Μαρτίου, 6 Απριλίου, 4 Μαΐου και 1 Ιουνίου.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3671 015 (Δευτέρα–Πέμπτη, 10.00–14.00).