Τη δέσμευση για ένταξη στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ του έργου για τη μόνιμη εγκατάσταση και μεταφορά του αρχαιολογικού υλικού που υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στο νέο μουσείο, το οποίο και επισκέφθηκε, ανέλαβε από τα Χανιά ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Ο υπουργός παρέστη στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με θέμα «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από τον 19ο στον 21ο αιώνα, μια περιπετειώδης πορεία στο χώρο και το χρόνο», που αποτελεί ουσιαστικά και το «πρώτο άνοιγμα» του μουσείου στην τοπική κοινωνία.

«Το να εγκαινιάζεις ένα μουσείο είναι σαν να ανοίγει μια διπλή πόρτα, μια πόρτα προς το παρελθόν με αυτά που παρουσιάζει το μουσείο, αλλά και μια πόρτα προς το μέλλον», ανέφερε ο κ. Μπαλτάς επισημαίνοντας ότι σύντομα το νέο μουσείο θα λειτουργεί ως ένα πλήρες μουσείο σε μια περιοχή όπως τα Χανιά που, σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά, «είναι μία από τις κοιτίδες του ελληνικού πολιτισμού, κέντρο επισκέψεων Ελλήνων και ξένων τουριστών».

Την ικανοποίησή της για την πορεία εκτέλεσης του εργου ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου Χανίων εξέφρασε η γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, επισημαίνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση του κτηρίου θα ακολουθήσει και η φάση λειτουργίας της μόνιμης έκθεσης ώστε, όπως είπε, «τα Χανιά να έχουν ένα μουσείο αντάξιο της ιστορίας του τόπου».

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου, επισήμανε ότι με την ανέγερση του νέου μουσείου υλοποιείται ένα όραμα το οποίο, όπως τόνισε, υπήρχε από αρκετά χρόνια πριν.

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων κατασκευάστηκε στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Χατζηδάκη, στη συνοικία της Χαλέπας, με κονδύλια του ΕΣΠΑ και αρχικό προϋπολογισμό 17,9 εκατομμύρια ευρώ.Το συνολικό εμβαδόν του κτηρίου είναι 5.653,13 τετραγωνικά μέτρα.

Διαθέτει τη μεγάλη αίθουσα εκθεμάτων, αίθουσες διοίκησης, βοηθητικούς χώρους και αποθήκες, εργαστήρια συντήρησης, αμφιθέατρο και εξωτερικό χώρο στάθμευσης 80 οχημάτων.

Η έκθεση

Στόχος της περιοδικής έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2016, είναι η παρουσίαση της διαδρομής του Μουσείου Χανίων από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Η πορεία αυτή, που ακολουθεί τις ιστορικές τύχες του τόπου, στοιχειοθετείται από την έρευνα πληθώρας αρχειακού και φωτογραφικού υλικού και την αξιοποίηση έντυπου υλικού, που αντλήθηκε κυρίως από τον καθημερινό Τύπο, σε περίοδο τουλάχιστον 100 χρόνων.

Με αυτό τον τρόπο, έρχονται στην επιφάνεια οι πτυχές της πολυκύμαντης και πολυσήμαντης ζωής του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, που θα ενισχύσουν το διαχρονικό μήνυμά του και θα αναδείξουν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μνήμης του τόπου.