Στη στατική μελέτη έχει«κολλήσει» η αποκατάσταση των Νεωρίων, όπως ανέφερε στην ομιλία του στα πλαίσια της τελετής λήξης των εκδηλώσεων «Χανιά – Βενετία: Χθες και σήμερα» στα Χανιά ο προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης.

Παράλληλα, ο κ. Ανδριανάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ομαλή εξέλιξη των εργασιών που αφορούν τις ενετικές οχυρώσεις, ενώ τόνισε ότι με την ολοκλήρωση των ανάλογων μελετών αναμένεται να ενταχθούν και άλλα έργα, όπως είναι η αποκατάσταση του προμαχώνα του Αγίου Νικολάου του μόλου.

«Οι χρηματοδοτήσεις έχουν εξασφαλιστεί και γίνονται εργασίες στον προμαχώνα του Σαν Σαλβατόρε, οι οποίες προχωρούν ραγδαία και έχουν αρχίσει και στο βυζαντινό τείχος των Χανίων. Επίσης, έχει αρχίσει το έργο της Σπιναλόγκας στην ανατολική Κρήτη με την ανάδειξη της νησίδας και ξεκινάει αυτή την εβδομάδα η αποκατάσταση του Κούλε στο Ηράκλειο», ανέφερε ο κ. Ανδριανάκης για την πορεία των μεγάλων έργων της 28ης ΕΒΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ πρόσθεσε: «Οι πιστώσεις, από ό,τι ξέρω, είναι στο Υπουργείο Ανάπτυξης και μόλις καταφέρουμε -αφού πήραμε επιστημονικό προσωπικό- να συντάξουμε μερικές ακόμα μελέτες θα ενταχθούν και άλλα έργα, όπως είναι η ολοκλήρωση του φρουρίου Φιρκά, ο προμαχώνας του Αγίου Νικολάου του μόλου και κάποια άλλα έργα. Νομίζω, δηλαδή, το θέμα των οχυρώσεων πάει καλά».

Ερωτηθείς για τα Νεώρια ο κ. Ανδριανάκης παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί καθυστέρηση στο θέμα της αποκατάστασής τους και διευκρίνισε: «Τα Νεώρια είναι πίσω λιγάκι διότι ακόμα δεν μπορέσαμε να κάνουμε τη στατική μελέτη. Πιστεύω -διότι ο κ. δήμαρχος είπε ότι έχει κάποιες επαφές- ότι όταν ολοκληρώσουμε τη στατική μελέτη -που έχουμε μια δυσκολία ομολογώ- θα μπορούμε να εντάξουμε και το έργο».

Πολιτιστικός Τουρισμός

Αίσθηση προκάλεσε και η προοπτική ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού, με αφετηρία την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας. μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης των Χανίων και του οργανισμού Marco Polo System. Στην προοπτική αυτή αναφέρθηκαν τόσο ο κ Ανδριανάκης όσο και ο διαχειριστής του Οργανισμού Πιετραντζέλο Πετένο.

«Σκοπός του Συστήματος είναι να αναδείξει και να αξιοποιήσει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Πετένο και πρόσθεσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι από την ανάδειξη και αξιοποίηση αυτής της κληρονομιάς μπορεί να γίνει μια αδελφοποίηση ανάμεσα στις χώρες και να προκύψει μια χρήσιμη συνεργασία».

Ο κ. Πετένο υπογράμμισε ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, και ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης στον τομέα του πολιτισμού.

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη, όπως είναι και στην Ιταλία. Η πολιτιστική κληρονομιά, όμως, αφορά εκτός από το παρελθόν και το μέλλον μας και αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία. Ακόμα και στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία αυτές οι ευκαιρίες για ανάπτυξη, που δίνει η πολιτιστική κληρονομιά, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και να δώσουν θέσεις εργασίας σε νέους ανθρώπους, αν καταφέρουμε να την αξιοποιήσουμε και να την αναδείξουμε με τον σωστό τρόπο», τόνισε σχετικά ο κ. Πετένο κάνοντας ειδική αναφορά στον πολιτιστικό τουρισμό: «Ο τουρισμός που αφορά τον πολιτισμό συνεχώς αυξάνεται και παρά την κρίση αποτελεί πηγή εσόδων. Κι αυτό γιατί ο σημερινός τουρίστας είναι περισσότερο συνειδητοποιημένος και θέλει να γνωρίσει τον πολιτισμό της χώρας που επισκέπτεται. Δεν του φτάνει πια μόνο η όμορφη θάλασσα και η παραλία. Επομένως, χρειάζεται να τον βοηθήσουμε, ώστε να έρθει σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά»