Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκθεση του σύγχρονου Έλληνα εικαστικού Νίκου Φλώρου, με τίτλο «Φως στο Σκοτάδι», στο Τολέδο της Ισπανίας και στο Κρατικό Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ύστερα από πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας και της διεύθυνσης του Μουσείου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Κρατικό Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου φιλοξενεί έργα σύγχρονης τέχνης, δίπλα στις αυθεντικές δημιουργίες του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου.

Η μεγάλη τιμή γίνεται στο πρόσωπο του διεθνώς αναγνωρισμένου Αρκά γλύπτη, ο οποίος παρουσιάζει στο διάσημο Μουσείο –κατοικία του Ελ Γκρέκο– πέντε δημιουργίες του, μεγάλων διαστάσεων, εμπνευσμένες από το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Ο Νίκος Φλώρος ανασύνθεσε κορυφαία έργα του Ελ Γκρέκο, χρησιμοποιώντας με σπάνια επιδεξιότητα ένα σύγχρονο υλικό, το χρωματιστό αλουμίνιο. Από αυτό το υλικό φιλοτέχνησε πέντε ψηφιδωτούς ανάγλυφους πίνακες, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερο σεβασμό το πρωτότυπο έργο του Θεοτοκόπουλου, ως προς τη γεωμετρική σχηματοποίηση και τη χρήση των χρωμάτων.

Τα πέντε έργα του Νίκου Φλώρου στην έκθεση είναι: η «Ανάσταση του Ιησού Χριστού», ο «Διαμερισμός των ιματίων του Ιησού Χριστού», η «Σταύρωση του Ιησού», η «Αποκαθήλωση» και το «Πορτρέτο του Ελ Γκρέκο».

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη 11 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2016, συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, του υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας, της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία, της UNESCO και του Ιδρύματος κατά του Καρκίνου του Εγκεφάλου «George Best Costacos».

Ο Νίκος Φλώρος, μιλώντας για την έκθεσή του, σημείωσε ότι πραγματοποιεί ένα παιδικό του όνειρο, να παρουσιάσει έργα του, «δίπλα στα έργα του μεγάλου Δασκάλου» και πρόσθεσε πως «το Τολέδο πρόσφερε στον Γκρέκο τα μέσα να αναπτύξει την τέχνη του. Είναι σημαντικό για εμάς τους καλλιτέχνες να ανακαλύψουμε το δικό μας Τολέδο».

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμανε ιδιαίτερα το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα η πολιτιστική διπλωματία. Ο ίδιος θέτει ένα δύσκολο και ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο: να «γεφυρώσει» την περιφέρειά του με Μουσεία διεθνούς ακτινοβολίας.

Η παρουσίαση των έργων του Νίκου Φλώρου στο Μουσείο Ελ Γκρέκο στο Τολέδο αποτελεί συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσε η έκθεσή του στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο το προηγούμενο δίμηνο, αλλά και των εκθέσεών του, που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.