Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη λειτουργία πωλητηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας αναζητά σχέδια που θα χρησιμοποιηθούν ως απεικονίσεις σε εφαρμογές πωλητέων ειδών και διοργανώνει σχετικό διαγωνισμό.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδειχθούν συνεργάτες σχεδιαστές, δημιουργοί, καλλιτέχνες εφηρμοσμένων τεχνών και δημιουργικά γραφεία που θα εκπονήσουν και θα υποβάλουν σχέδια που θα αποτελέσουν το δημιουργικό για τη μαζική παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων/ εφαρμογών (αναμνηστικά και είδη δώρων, art gifts – souvenirs), εμπνευσμένων από θεματικές ενότητες εκθεμάτων των μουσείων ή των ίδιων των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Ελλάδας.

Τα αντικείμενα (τα οποία δεν θα είναι αντίγραφα εκθεμάτων) που θα παραχθούν βάσει των σχεδίων θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε μια σύγχρονη και επικαιροποιημένη οπτική γλώσσα, ευφάνταστη, ευρηματική και δυναμική, καλύπτοντας τις ανάγκες ενός όλο και περισσότερο «έμπειρου» και απαιτητικού, μα και εύρωστου αγοραστικού κοινού διεθνώς.

Το στοιχείο της μοναδικότητας και της πρωτοτυπίας είναι πολύ σημαντική παράμετρος ως προς το ύφος αλλά και την «προστιθέμενη αξία» που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο διαγωνιζόμενος. Κι αυτό γιατί τα προϊόντα που θα παραχθούν θα διατίθενται κατ’ αποκλειστικότητα από τα πωλητήρια των μουσείων που διαχειρίζεται το ΤΑΠ.

Πιθανές ειδικότητες που αφορά ο διαγωνισμός και θα μπορούσαν να συμμετάσχουν είναι: γραφίστες, εικονογράφοι, εικαστικοί καλλιτέχνες, βιομηχανικοί σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, άλλες συναφείς ειδικότητες, εταιρείες ή δημιουργικές ομάδες με έναν ορισθέντα εκπρόσωπο, ο οποίος και θα υπογράψει τη σύμβαση συνεργασίας.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η δημιουργία θεματικών σχεδίων για κατηγορίες δημιουργικών εφαρμογών σε σειρά πολιτιστικών προϊόντων (συλλογές) προς πώληση από τα πωλητήρια του ΤΑΠ. Ειδικότερα, κάθε διαγωνιζόμενος καλείται να προβεί στο σχεδιασμό και στη δημιουργία 3 συνολικά σχεδίων, επιλέγοντας ένα θέμα από κάθε μία από τρεις θεματικές ενότητες.

Λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων: 14 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 14.00.

Για να δείτε την προκήρυξη του διαγωνισμού πατήστε εδώ.