Ένας εικοσιδυάχρονος νεαρός, ο Ασκληπιάδης, ο γιος του Ανάξιππου από την Έφεσο, βρέθηκε νεκρός κάποιο πρωινό του 150 π.Χ. στη Χαλκίδα. Οι γιατροί της πόλης δεν κατάφεραν να τον σώσουν. Μπορούσαν όμως να τον σώσουν ή έπασχε από κάποια σπάνια ασθένεια; Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Η πίστη της οικογένειας του νεαρού στον θεό της ιατρικής μπορεί να κλονιστεί ή είναι στέρεη; Τι είναι ο Ασκληπιός για τους ανθρώπους;

Μια πρωτότυπη θεματική ξενάγηση, με τίτλο «Ψυχών και σωμάτων ιατρός» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015, και ώρα 12.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας (Ελ. Βενιζέλου 13).

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, το «Σκουντέρι, Ομάδα διάσωσης και διάδοσης παραδοσιακών σπόρων» θα παρουσιάσει τις θεραπευτικές ιδιότητες φυτών και βοτάνων.

Ο στόχος των θεματικών ξεναγήσεων που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας είναι αφενός να σχολιαστούν πτυχές της ευβοϊκής και αιγαιακής ιστορίας και αρχαιολογίας λιγότερο γνωστές και προβεβλημένες, αφετέρου να γίνουν εμφανή τα πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας ενός εκθέματος, ξεφεύγοντας από την απλή τυπολογική ή χρονολογική παρουσίαση. Παράλληλα, καθώς τα εκθέματα που σχολιάζονται πρόκειται να στελεχώσουν τις αίθουσες του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου «Αρέθουσα», οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν νοερά στις ενότητες του νέου μουσείου, πολύ πριν αυτό ανοίξει τις πύλες του για το κοινό.

Η ξενάγηση περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου.