Ο γνωστός αφορισμός του Ιπποκράτη «Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» επιλέχθηκε ως τίτλος για την έκθεση που θα παρουσιάσει το Μουσείο του Πέραν στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει ως θέμα την τέχνη και την πρακτική της θεραπείας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, από τους ρωμαϊκούς χρόνους έως την ύστερη βυζαντινή περίοδο (Life is short, Art Long. The Art of Healing in Byzantium).

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η δρ Brigitte Pitarakis,, εξετάζει την πίστη, τη μαγεία και την ορθολογική ιατρική ως μεθόδους θεραπείας. Ακολουθεί τα ίχνη της «τέχνης της θεραπείας», από τις βάσεις που τέθηκαν από τον Απόλλωνα και τον Ασκληπιό, αρχαίους θεούς της θεραπείας, έως τους ιδρυτές της ορθολογικής ιατρικής, τον Ιπποκράτη και τον Διοσκουρίδη, ενώ παράλληλα εξετάζει τον ρόλο των γιατρών αγίων. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται εικόνες, λειψανοθήκες και φυλαχτά, μαρμάρινες επιγραφές, ιατρικά εργαλεία, δείγματα φυτών και βοτάνων, ιατρικά και βοτανολογικά εγχειρίδια, αναμνηστικά προσκυνημάτων, πολύτιμοι λίθοι, σκελετοί, παλιά βιβλία και χαρακτικά, φωτογραφίες αρχείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μουσείου, η έκθεση αποκαλύπτει ότι η πεποίθηση πως η αρρώστια προκαλείται κατά κύριο λόγο από τους δαίμονες συνυπήρχε με την ορθολογική κατανόηση της υγείας και την ιατρική με βάση τις διδαχές του Ιπποκράτη. Την «τέχνη της θεραπείας» την ασκούσαν γιατροί, άγιοι και μάγοι και περιλάμβανε πρακτικές όπως η χειρουργική και η καθημερινή κάθαρση του σώματος και του πνεύματος, αλλά και ο εξορκισμός και ο σεβασμός προς τους αγίους.

Τα έργα, τα οποία δίνουν μια αίσθηση του βυζαντινού παρελθόντος της Κωνσταντινούπολης, προέρχονται, μεταξύ άλλων, από τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κωνσταντινούπολης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη βιβλιοθήκη του Μοναστηριού της Αγίας Τριάδας, στη Χάλκη, το Ίδρυμα της Εκκλησίας της Παναγίας και του Σχολείου Νεοχωρίου, το Μουσείο Ρεζάν Χας, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, τη Βιβλιοθήκη Μποντλίαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς και ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 26 Απριλίου 2015, πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 10ης επετείου του Μουσείου του Πέραν.