«Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι ένας γυάλινος πύργος, ούτε και ένας μηχανισμός που επιβάλλει αισθητική. Είναι ένας δημόσιος φορέας που εγγυάται τον τρόπο, τη μέθοδο, τα μέσα, ώστε η πολιτιστική κληρονομιά να προστατεύεται και η καλλιτεχνική δημιουργία να εκφράζεται απρόσκοπτα με κοινωνικό όφελος και αναπτυξιακό αποτέλεσμα». Με αυτά τα λόγια ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, συνέπτυξε τις προγραμματικές δηλώσεις που εκφώνησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής.

Ο υπουργός εξήγγειλε την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους που, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτα χαμηλή». Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά, αυτή η επιλογή μπορεί να αποδώσει τα ισοδύναμα του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες πολιτών, ο υπουργός πρότεινε «η Κάρτα Αλληλεγγύης να συμπεριλάβει τη δωρεάν είσοδο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους». Όσον αφορά τις υπάρχουσες μεγάλες υποδομές, όπως το Μέγαρο Μουσικής, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται, ενώ νέες, όπως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η καινούρια στέγη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα υποδεχθούν φιλόδοξες καλλιτεχνικές παραγωγές, θα υπάρξει, όμως, και μέριμνα, «ώστε να εκφραστούν και μικρότερες ομάδες και καλλιτεχνικά σύνολα». Ο υπουργός επεσήμανε, επίσης, ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε και την πολιτιστική συμβολή των προσφύγων και των μεταναστών. Η εξοικείωση με διαφορετικές κουλτούρες σηματοδοτεί μια βαθύτερη αλληλεγγύη σε πολιτιστικό επίπεδο».

Εστιάζοντας στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναφέρθηκε στη σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων, στον εξελισσόμενο εξορθολογισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στην αξιοποίηση των κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Πλάκα, σε νέες πρωτοβουλίες για την ενάλια αρχαιολογία και τον καταδυτικό τουρισμό. Κατέληξε δε αναφερόμενος στην ανάγκη «να εξορθολογιστούν οι εποπτευόμενοι φορείς και, αν χρειαστεί, ορισμένοι να συρρικνωθούν, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών».