Ο Στρατής Ελευθεριάδης-Tériade ίδρυσε το ομώνυμο Μουσείο-Βιβλιοθήκη το 1979, αποκλειστικά με δικά του έξοδα, δωρίζοντας παράλληλα την πλήρη σειρά των εκδόσεών του. Πρόκειται για το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα με έργα του ευρωπαϊκού ιστορικού μοντερνισμού (α’ μισό 20ού αιώνα). Το 2010 το ΥΠΠΟ, με τη Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου, προχώρησε στην επανέκθεση του μουσείου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

«Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade: η επανέκθεση ενός μουσείου μοντέρνας τέχνης» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσουν η δρ Άνη Κοντογιώργη (Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και ο Στέλιος Δασκαλάκης (Προϊστάμενος Τμήματος Συντήρησης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών) την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19.00, στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 136, Θησείο).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομιλίας, οι δύο ομιλητές θα επιχειρήσουν να εξηγήσουν το θεωρητικό πλαίσιο καθώς και τις μουσειολογικές και μουσειογραφικές επιλογές της ομάδας εργασίας της ΔΝΠΑΑΠΚ για την επανέκθεση του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade: «ποιες ήταν οι ειδικές συνθήκες που έβαζαν περιορισμούς στην επανέκθεση ενός περιφερειακού μουσείου μοντέρνας τέχνης και κάτω από ποια οπτική γωνία θελήσαμε να συνδυάσουμε την άποψη του δωρητή με τις σύγχρονες μουσειολογικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά στην έκθεση μοντέρνων έργων τέχνης».

Στη διάρκεια της διάλεξης θα παρουσιαστεί η μουσειολογική μελέτη σε περιβάλλον 3D, καθώς και οι ψηφιακές εφαρμογές του μουσείου.

Μουσειο-λόγιο

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της νέας θεματικής σειράς διαλέξεων, σεμιναριακών μαθημάτων και εργαστηρίων υπό τον τίτλο «Μουσειο-λόγιο» που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στόχος του «Μουσειο-λογίου» είναι να παρουσιαστούν στο ευρύ αλλά και στο ειδικό κοινό θέματα από τη θεωρία και τη μεθοδολογία της σύγχρονης μουσειολογικής συζήτησης στη χώρα μας και διεθνώς. Παράλληλα με τις παρουσιάσεις θα διοργανώνονται επιμορφωτικά σεμιναριακά μαθήματα και εργαστήρια για τα μέλη του Συλλόγου και όσους επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θέματα μουσειολογίας, μουσειογραφίας, μουσειοπαιδαγωγικής και έρευνας κοινού.