Αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις των τελευταίων μηνών στο Facebook. Μέρα με τη μέρα, ένα μουσείο «στήνεται» μπροστά στα μάτια των μελών του γνωστού μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος για το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και το έργο της επανέκθεσής του που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον Αύγουστο του 2012.

Η ομάδα που είναι επιφορτισμένη με το έργο αυτό, με επικεφαλής την προϊσταμένη της ΛΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον, αναρτώντας τακτικά φωτογραφίες από όλες τις φάσεις της διαδικασίας, όπως είναι η συντήρηση και μεταφορά των εκθεμάτων, το σκανάρισμα του αρχειακού υλικού κ.ά., θέλοντας να παρουσιάσουν «ένα πολυπαραμετρικό έργο κατά τρόπο “δυναμικό”».

Ο στόχος είναι σαφής: «Καθένας μπορεί πλέον να δει πώς δημιουργείται ένα Μουσείο, τις παράλληλες εργασίες, αλλά και τη διεπιστημονική προσέγγιση που απαιτείται, προκειμένου ένα τέτοιο έργο να λάβει σάρκα και οστά».

Κεντρικό ρόλο στην όλη μουσειολογική προσέγγιση της νέας έκθεσης διαδραματίζουν τα ψηφιακά μέσα του Μουσείου, καθώς και οι διαδραστικές εφαρμογές που εγκαθίστανται σε αυτά. Ως προς τα μέσα αυτά καθ’ αυτά πρόκειται για συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2012 στις ΗΠΑ, η δε εισαγωγή τους στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2012… για το Μουσείο της Τεγέας! Για πρώτη φορά, επίσης, δημιουργούνται από Έλληνες επιστήμονες νέες εφαρμογές αρχαιολογικού-ιστορικού περιεχομένου, των οποίων ο προγραμματισμός γίνεται για πρώτη φορά σε μία εντελώς νέα πλατφόρμα.

Οι εφαρμογές θα είναι κυριολεκτικά διαδραστικές. Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος επισκέπτης θα αποφασίζει το επίπεδο διάδρασης, την πληροφορία που θα λάβει και θα μοιραστεί με άλλους χρήστες. Ιστορία, Αρχαιολογία, Γεωγραφικά Συστημάτα Πληροφοριών, Χαρτογραφία, Γεωλογία, Τεχνολογίες Πληροφορικής σε συνδυασμό με πλούσιο αρχειακό υλικό συνδυάζονται σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Δεδομένων, λοιπόν, των υψηλών τεχνολογικών και μουσειολογικών προδιαγραφών της έκθεσης, στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας του Μουσείου (www.tegeamuseum.gr), καθώς και η συμμετοχή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (http://www.facebook.com/Archaeological.Museum.of.Tegea).