Τους δρόμους του εμπορίου και τη μεταφορά αγαθών κατά την αρχαιότητα αφορά η ομάδα ευρημάτων που βγήκε από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και θα παρουσιάζεται στους επισκέπτες του καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου.

Πρόκειται για μια μικρή συλλογή αμφορέων, που ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων εμπορικών αμφορέων και προέρχονται από διάφορα εργαστήρια του ελλαδικού χώρου, της ιταλικής χερσονήσου αλλά και της Βόρειας Αφρικής. Η χρήση των αγγείων αυτών για μεταφορά κρασιού, λαδιού και άλλων εδώδιμων προϊόντων μας παραπέμπει στα εμπορικά πλοία που διέσχιζαν εκείνη την εποχή τον Πατραϊκό κόλπο.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους του μουσείου, η συχνότητα των ναυαγίων υποδηλώνει ότι οι συνθήκες ναυσιπλοΐας  δεν ήταν πάντα ευνοϊκές. Στο θαλάσσιο πυθμένα της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και του Ιονίου πελάγους, έως και τις ακτές της Αδριατικής, έχουν εντοπιστεί ναυάγια ελληνικών και ρωμαϊκών πλοίων. Ο μεγάλος αριθμός ιδιαιτέρως των ρωμαϊκών ναυαγίων αποτελεί ένδειξη και της αυξημένης εμπορικής δραστηριότητας που σημειωνόταν εκείνη την εποχή στην περιοχή του ελλαδικού χώρου και της ανατολικής Μεσογείου γενικότερα.

Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 38-40, τηλ. 2613 616100, e-mail: efaacha@culture.gr