«Στον πολύ περιορισμένο κατάλογο των έργων βυζαντινής αρχιτεκτονικής γλυπτικής όπου παριστάνεται η ανθρώπινη μορφή, εντάσσεται ένα ανάγλυφο από την Εύβοια που δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα ιδιαίτερης προσοχής. Πρόκειται για τμήμα ανάγλυφης πλάκας διαιρεμένης σε δύο συνανήκοντα τεμάχια, το οποίο εντόπισε ο Χαράλαμπος Φαράντος εντοιχισμένο στο νεότερο ναό του Αγίου Γεωργίου στον οικισμό Ωρολόγι και το παρουσίασε επιγραμματικά στο Αρχείο Ευβοϊκών Μελετών του 1981-82. Με την επανεξέτασή του αναγνωρίζεται ως προερχόμενο από ψευδοσαρκοφάγο του 11ου-13ου αιώνα, από την οποία λείπει το αριστερό τμήμα», μας πληροφορεί ο Γιώργος Πάλλης, λέκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, ο οποίος θα δώσει σχετική διάλεξη με θέμα «Η βυζαντινή ψευδοσαρκοφάγος από το Ωρολόγι της Εύβοιας και οι εικονιστικές παραστάσεις της».

«Η όψη της σαρκοφάγου κοσμείται με σειρά τόξων όπου εικονίζονται από αριστερά μία σφίγγα, ζεύγος παγωνιών εκατέρωθεν αναβρυτηρίου, παράσταση δύο ανδρών με μεγάλο αγγείο ανάμεσά τους και τμήμα μιας άλλης παράστασης, από την οποία σώζεται εν μέρει μία αδιάγνωστη ανθρώπινη μορφή. Οι δύο εικονιστικές σκηνές, που συνδέονται μάλλον με το θαύμα του Γάμου της Κανά, αποτελούν μοναδική περίπτωση στη βυζαντινή μαρμαρογλυπτική – και μάλιστα σε ανάγλυφο ταφικού προορισμού» υποστηρίζει ο κ. Πάλλης.

Η διάλεξη θα δοθεί την Πέμπτη 21 Μαΐου 2015, και ώρα 19.00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42) και εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.