Την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να λειτουργήσει συμβολικά, για μία φορά στη διάρκεια του καλοκαιριού, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ανακοίνωσε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, κατά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας του σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε μνημεία της νεότερης παράδοσης της Ηπείρου.

«Τα μνημεία πρέπει να αποδίδονται προς χρήση, να είναι λειτουργικά και ζωντανά, αλλά πάντα με πολλούς περιορισμούς και πολλή περίσκεψη. Δεν είναι ο εύκολος τρόπος για να αυξήσουμε τον τουρισμό», δήλωσε ο υπουργός μετά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Και πρόσθεσε: «Η ομορφιά, η σημασία, η αξία και ο πολιτισμός που μεταφέρουν τα μνημεία ακτινοβολούν. Δεν χρειάζεται να επιβαρύνονται. Η ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση είναι ένας από τους κεντρικούς πυρήνες στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Σχεδιάζουμε να τονώσουμε την τοπική οικονομία και παράλληλα να προσθέσουμε πολιτιστική υπεραξία στον τουρισμό».

Ο Ξυδάκης ξεναγήθηκε από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κώστα Σουέρεφ, ενώ ενημερώθηκε και για την εξέλιξη των εργασιών στις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου από τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής Δωδώνης, Γιώργο Σμύρη.

Ο υπουργός δήλωσε ότι το έργο, που έχει ξεκινήσει με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, θα συνεχιστεί με κονδύλια από το νέο κοινοτικό πλαίσιο. Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό χώρο με μεγάλες τεχνικές απαιτήσεις συντήρησης. Θα αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία με την ουσιαστική συνδρομή των Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν, ανέδειξαν το θέατρο και τώρα το παραδίδουν τμηματικά σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μνημείο της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς. Ο φάκελος για την ένταξη του στον κατάλογο με τα αντίστοιχα μνημεία της UNESCO είναι έτοιμος και θα προωθηθεί».

Γεφύρι της Πλάκας: το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η αναστήλωση

Ένα άλλο μνημείο, της νεότερης, παραδοσιακής τέχνης της Ηπείρου, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε από την κακοκαιρία στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ο κ. Ξυδάκης διαβεβαίωσε ότι η αναστήλωση θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού. Παράλληλα θα δημιουργηθεί η απαραίτητη πρόσβαση ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες και θα κατασκευαστεί ένα είδος γεφυρο-ικριώματος, που θα χρησιμοποιηθεί σαν καλούπι αναστήλωσης του γεφυριού.

«Αναμένουμε από τον αναστηλωτή της Ακροπόλεως κ. Κορρέ να μας δώσει την προμελέτη του για το θέμα», είπε ο υπουργός. «Όλες οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα», τόνισε, προσθέτοντας ότι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης του έργου, ο οποίος θα μπορέσει να υποδεχθεί και να διαχειριστεί με διαφάνεια τις δωρεές από ιδιώτες και εταιρείες για το σκοπό αυτό. «Στόχος είναι η γρήγορη και πιστή αποκατάσταση του μνημείου που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα του νεότερου ελληνικού πολιτισμού», κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.

Την Κυριακή ο κ. Ξυδάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στους νομούς Πρέβεζας και Άρτας. Περιηγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Νικόπολης συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, από τον καθηγητή Κωσταντίνο Ζάχο και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, Ανθή Αγγέλη.

Στην πόλη της Άρτας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γεφύρι της Άρτας παρουσία της Βαρβάρας Παπαδοπούλου, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, και στη συνέχεια ο υπουργός ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και στον βυζαντινό ναό της Παναγίας της Παρηγορήτισσας.