«Περπατώντας στον πολιτισμό μας μέσα από τους σύγχρονους δρόμους της Λέσβου και της Λήμνου» είναι ο τίτλος ημερίδας που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για το έτος 2015.

Στην ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Μαΐου, στις 10.00 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, θα παρουσιαστούν τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τα αρχαιολογικά υποέργα σε έργα τρίτων σε οδοποιίες και βιολογικούς καθαρισμούς της Λέσβου και της Λήμνου.

Επιπλέον, την Κυριακή 17 Μαΐου, στις 11.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου του αιολικού ιερού της Κλοπεδής, στην Αγία Παρασκευή. Πρόκειται για ένα έργο που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

Το ιερό της Κλοπεδής

Στις αρχές του περασμένου αιώνα ο Δημήτριος Ευαγγελίδης, τότε έφορος Αρχαιοτήτων Νήσων Αιγαίου, διενεργώντας ανασκαφικές τομές στην αγροτική περιοχή Κλοπεδή, βόρεια του κόλπου της Καλλονής, πλησίον του οικισμού της Αγίας Παρασκευής, αποκάλυψε δύο σημαντικά ναϊκά οικοδομήματα των αρχαϊκών χρόνων, σπάνια δείγματα αιολικού ρυθμού, όπως μαρτυρούν τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα περισυλλεχθέντα από την περιοχή αιολικού τύπου κιονόκρανα.

Όπως αναφέρει η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Κοκκώνα Ρούγκου, «μετά από τις πρώτες έρευνες το μνημείο ξεχάστηκε και ο χώρος παρέμεινε ερειπωμένος, έως το 1962 που περιφράχθηκε, προκειμένου να προστατευθεί από την εκτεταμένη λιθορυχία. Κατόπιν, το 1972 πραγματοποιήθηκαν στη γύρω περιοχή εργασίες περισυλλογής των πολυάριθμων διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, καθώς και περιορισμένης έκτασης ανασκαφική έρευνα. Ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού διενεργήθηκαν από την Κ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αρκετά χρόνια αργότερα, κατά τα έτη 1992-1993, και μαζί σημαντικές εργασίες συντήρησης και προστασίας των αρχιτεκτονικών μελών».

Από το 2010 έως σήμερα, χάρη στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, οι εργασίες στους δύο ναούς και στον περιβάλλοντα χώρο συνεχίστηκαν με στόχο την ανάδειξη των μνημείων και τη διαμόρφωση ενός οργανωμένου και επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Ο περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος διαθέτει φυλάκιο στην είσοδο, καθώς και εκθετήριο αρχιτεκτονικών μελών. Με ειδικές διαδρομές πρόσβασης οδηγείται ο επισκέπτης από την είσοδο προς τον πυρήνα του Ιερού. Στις διαδρομές και όπου δημιουργούνται πλατώματα υπάρχουν καθιστικά και στέγαστρο. Για την ανάγνωση του μνημείου, στον χώρο υπάρχουν επεξηγηματικές πινακίδες, ενώ διατίθεται ενημερωτικό φυλλάδιο με αρχαιολογικά κείμενα, φωτογραφίες και σχέδια του μνημείου.

Η Εφορεία προγραμματίζει να διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών προς τον αρχαιολογικό χώρο με τη χρήση μικρών λεωφορείων από και προς την Αγία Παρασκευή, τα οποία διατέθηκαν από τον Δήμο Λέσβου.

Μετά τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου θα δοθούν χορωδιακές συναυλίες από τον καθηγητή μουσικής Αντώνη Βερβέρη και τις χορωδίες του.