Άρχισαν τη Δευτέρα οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών που προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα στον αρχαιολογικό χώρου Ζωμίνθου, στον Ψηλορείτη, λαθρανασκαφείς, των οποίων η δράση δίνει καθαρή εικόνα βανδαλισμού.

Μόλις εντοπίστηκαν σημεία λαθρανασκαφής, ενημερώθηκαν η διευθύντρια της ανασκαφής, Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη και δόθηκε σήμα στην αστυνομία από την ΕΦΑ Ρεθύμνου. Μετά από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιες αρχαιολόγοι της Εφορείας διαπιστώθηκαν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, τα ακόλουθα:

«Ζημιές παρατηρήθηκαν σε τρία από τα σαράντα δύο ανασκαμμένα δωμάτια του συγκροτήματος (συνολικός αριθμός: 57 δωμάτια). Στο δωμάτιο 50 οι λαθρανασκαφείς έσκαψαν υπό το δάπεδο εστίας και κατέστρεψαν τμήμα του νότιου τοίχου. Επίσης μετακινήθηκε και έσπασε βάση κίονα που είχε βρεθεί νοτίως της εστίας στον ίδιο χώρο. Στο δωμάτιο 35 είχε διανοιχθεί μία επιμήκης τομή με άξονα Α προς Δ και είχαν διαταραχθεί οι επιχώσεις. Ακόμη στο δωμάτιο 26 οι λαθρανασκαφείς ξεσκέπασαν καλυμμένο τμήμα κάρβουνου και άνοιξαν το κάλυμμα ξύλινου κιβωτίου που είχε τοποθετηθεί πάνω από βάση κίονα».

Τον αρχαιολογικό χώρο επισκέφθηκε και η αν. γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Σε συνεννόηση με τη διευθύντρια της Εφορείας, κα Τζιγκουνάκη, και την ανασκαφέα, κα Σακελλαράκη, αποφασίστηκε να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθειά της για την ανάδειξη του πολιτισμού 4.000 ετών της Αρχαίας Ζωμίνθου με τις εργασίες ανασκαφής, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού.

Κάτοικοι της περιοχής αλλά και φορείς του τόπου εξέφρασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανησυχία τους για το μέλλον της ανασκαφής καθώς και τη θλίψη τους για το συμβάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην είσοδο της Αρχαίας Ζωμίνθου έχουν εναποτεθεί τα οστά του αείμνηστου Γιάννη Σακελλαράκη, που ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε, μαζί με τη σύζυγό του Έφη, να φέρνει στην επιφάνεια την Αρχαία Ζώμινθο.

Ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε  ότι όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου καταδικάζουν τη λαθρανασκαφή και επεσήμανε ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια της αρχαιολόγου και της ομάδας της. Κάλεσε μάλιστα όλους να αναλογιστούν την αξία της Αρχαίας Ζωμίνθου για την ορεινή περιοχή του Ψηλορείτη, το Ρέθυμνο αλλά και ολόκληρη την Κρήτη, επισημαίνοντας πως στον πολιτισμό δεν χωρούν πράξεις βαρβαρότητας.