Στο πλαίσιο εορτασμού του Διεθνούς Έτους Φωτός και υπό τη λάμψη του Αναστάσιμου φωτός, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας προσφέρει στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών δύο σπονδυλωτές δράσεις με αντίστοιχα δύο σκέλη, το αρχαιολογικό- θεολογικό και το βιωματικό-πρακτικό.

Το ένα σκέλος της δράσης περιλαμβάνει επί τόπου ανάλυση επιλεγμένων εκθεμάτων του Μουσείου, τα οποία θα συνδεθούν μεταξύ τους διά αλυσιδωτών παρεκβάσεων με άξονες τον φυσικό φωτισμό αρχαίων οικοδομημάτων και τα ανοίγματα στην ιερατική αρχιτεκτονική, το τελετουργικό της φωταγωγίας στο Λυχνομαντείο της Πάτρας και τις επιρροές από την Αίγυπτο, την τεχνική του σκιοφωτισμού σε αρχαία γλυπτά αλλά και δομικά μέλη, τη συμβολική απεικόνιση του Ήλιου και τη λατρεία πλανητικών θεοτήτων, εκφάνσεις του φωτός στην αρχαία τέχνη και θρησκεία. Η παρουσίαση, με τίτλο «Ήλιος και Φως στη ρωμαϊκή Πάτρα: καλλιτεχνικές και θεολογικές προεκτάσεις», θα πραγματοποιηθεί από τη δρα Έλενα Παρτίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα-εργαστήρι για ενήλικες, που θα πραγματοποιηθεί εν συνεχεία από τη Γεωργία Μανωλοπούλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, με τίτλο «Φως εκ Γης» έχει ως κεντρικό άξονα το ρωμαϊκό Λυχνομαντείο της Πάτρας. Στη διάρκεια του προγράμματος θα αναπτυχθεί ο ρόλος του Λυχνομαντείου και η σύνδεσή του με το φως. Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με την πρακτική, κοινωνική και ιδιαίτερη σημασιολογική και τελετουργική χρήση των λυχναριών στην Πάτρα κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, με την αποδοχή ότι κάθε λύχνος αποτελεί ένα μικρό έργο τέχνης.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα απτικής επαφής και εξοικείωσης με τη θεματολογία των λύχνων του Λυχνομαντείου αφού, ειδικά για τις ανάγκες του προγράμματος, θα βγουν από τις αποθήκες αντιπροσωπευτικοί λύχνοι διαφόρων κατηγοριών, επιπλέον όσων μπορούν να δουν οι επισκέπτες στις προθήκες του Μουσείου. Στο πνεύμα της βιωματικής προσέγγισης, οι μετέχοντες στο εργαστήρι θα μπορούν να κατασκευάσουν οι ίδιοι ένα λυχνάρι από γύψο, χρησιμοποιώντας τη μήτρα ενός αρχαίου λύχνου που θα έχουν ετοιμάσει οι συντηρητές του Μουσείου.

Οι δράσεις θα διεξαχθούν δωρεάν το Σάββατο 18 Απριλίου 2015, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, σε ομάδες 15-20 ατόμων. Τηλ. επικοινωνίας 2613-616100, -616158, -616113.