Σήμερα θεωρούμε τις αρχαίες δοξασίες κάπως ξεπερασμένες. Κι όμως, στις μέρες μας συναντάμε πολλά στοιχεία που έχουν επιβιώσει από έθιμα που ανάγονται σε αρχαιότατους χρόνους.

Ένα παράδειγμα είναι αυτό της ανάρτησης μαντηλιών, ρούχων και κλωστών (τζάτζαλα) στα κλαδιά δέντρων και σε θάμνους. Τα τζάτζαλα αυτά αποτελούν τάματα πιστών που ζητούν συνήθως ίαση. Συχνά τα δέντρα αυτά και οι θάμνοι βρίσκονται κοντά σε εκκλησίες. Για παράδειγμα, στη Λέσβο υπάρχουν δυο ναοί με θεραπευτικές ιδιότητες και με την ονομασία «Άι-Θάραπης (Θεράπων) Τζατζαλιάρης» και «Άι-Γιάννης ο Τζατζαλιάρης».

Στην αρχαία Ελλάδα συνηθιζόταν η ανάρτηση υφασμάτων και ρακών από τα ενδύματα ασθενών επάνω σε ξόανα ή ιερά αγάλματα, με σκοπό τη θεραπεία.

Άλλο παράδειγμα είναι αυτό του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, στο σκήνωμα του οποίου πρόσφατα κάλυψαν το πρόσωπο με χρυσόχρωμη μάσκα που θυμίζει τις μυκηναϊκές χρυσές ταφικές μάσκες. Οι μάσκες αυτές διαιωνίζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του νεκρού με ένα πολύτιμο μέταλλο, η αξία του οποίου συμβολίζει την αξία του νεκρού.