Η Φθιώτιδα έδωσε για μια ακόμη φορά δυναμικά το παρόν στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2012, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την πραγματοποίηση ξεναγήσεων με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα αρχαιολογικά μουσεία της.

Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς παρέχει κάθε χρόνο το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου την ευκαιρία να επισκεφθεί το κοινό μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και να εμπλακεί στην ερμηνευτική διαδικασία των εκθεμάτων, από μια διαφορετική κάθε φορά οπτική γωνία.

Το θέμα του εορτασμού για την διετία 2011-2012 ήταν «Κρίσεις, συνέχειες και ασυνέχειες στην ιστορία» δίνοντας έτσι το έναυσμα για ενημέρωση σχετικά με την εναλλαγή των φάσεων κρίσης-ανάκαμψης διαχρονικά, προβληματισμό για την κρίσιμη φάση που διανύουμε και αναζήτηση δημιουργικών διεξόδων, όπως η επαφή με τον πολιτισμό. Σε μια εποχή κατά την οποία η κρίση εντείνεται, η θεματική αυτή αποδείχτηκε τουλάχιστον εύστοχη.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας ξεκίνησε από την Παρασκευή 28/9 η λειτουργία της έκθεσης κειμένων και φωτογραφιών «ΕΜΠΟΡΙΟΝ, Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική χερσόνησο», η οποία συνδιοργανώνεται από την ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλονίας με διάρκεια έως 7/1/2013. Η έκθεση προσφέρει στον επισκέπτη του Μουσείου μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τη δυτικότερη ελληνική αποικία του αρχαίου κόσμου στα μεσογειακά παράλια της Καταλονίας μέσα από τα αποτελέσματα μιας εκατονταετηρίδας ανασκαφών στο χώρο.

Στην Αταλάντη ολοκληρώθηκαν οι 15ήμερες εκδηλώσεις της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με την ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τον Δήμο Λοκρών, με τίτλο: «Η ποίηση του πολέμου – Από τον Όμηρο στο Νικηφόρο Βρεττάκο», με την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης Εσπερίδας την Κυριακή 30/9 στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο. Δόθηκαν διαλέξεις σχετικά με το θέμα από τις κ.κ. Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου (Προϊσταμένη της ΙΔ’ ΕΠΚΑ και Αν. Προϊσταμένη της 24ης ΕΒΑ), Μαρδίτσα Καρέντζου-Ζεκεντέ (Προϊσταμένη της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης) και Σοφία Δημάκη (Τμηματάρχη Μουσείων της ΙΔ’ ΕΠΚΑ), έγιναν απαγγελίες ποιημάτων με τη συνοδεία πιάνου και κιθάρας και προβλήθηκε η ταινία της Α. Δρακοπούλου «Περιουσιακά στοιχεία». Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης φιλοξενήθηκε η έκθεση «Χρονολόγιο Νικηφόρου Βρεττάκου» με την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, ενώ παράλληλες δράσεις υλοποιήθηκαν στην Αιάντειο Βιβλιοθήκη.

Τέλος, οι τριήμερες εκδηλώσεις του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας στην Υπάτη έκλεισαν με τις ομιλίες των κ.κ. Μαρίας-Φωτεινής Παπακωνσταντίνου με θέμα τον θεσμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Γεωργίου Πάλλη (αρχαιολόγου της 24ης ΕΒΑ), με θέμα: «Ανιχνεύοντας τις κρίσεις στο Βυζάντιο μέσα από τα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας».

Σε όλες τις εκδηλώσεις η προσέλευση του κόσμου υπήρξε ικανοποιητική και η συμμετοχή του ουσιαστική χάρη στην επικαιρότητα του θέματος, την πολυδιάστατη προσέγγιση και την εμπεριστατωμένη παρουσίασή του.