Το 6ο Βαλκανικό συνέδριο φωτισμού υπό τον τίτλο «Balkan Light 2015» (balkanlight2015.ntua.gr) θα διοργανώσει η ∆ιεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΟΠΑΙΘ, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον Σύνδεσμο Φωτισμού Ελλάδας, στο διάστημα 16-19 Σεπτεμβρίου 2015, στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης.

Το συνέδριο αυτό συνεχίζει την παράδοση 5 αντιστοίχων επιστημονικών συνεδρίων, που διεξάγονται ανά τριετία σε Βαλκανικές χώρες, με αντικείμενο την ευρύτερη επιστημονική περιοχή του φωτισμού. Η συμμετοχή δεν περιορίζεται μόνο σε ακαδημαϊκούς και επιστήμονες από τις χώρες της Βαλκανικής, αλλά εμπλουτίζεται με συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό δίνει διεθνή χαρακτήρα στο συνέδριο.

Ο χρόνος διεξαγωγής του Balkan Light 2015 συμπίπτει με το ∆ιεθνές Έτος Φωτός 2015 της UNESCO και θα υπαχθεί στις συντονισμένες εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της.

Οι θεματικές περιοχές του Balkan Light 2015 είναι οι εξής: «Lighting in antiquity», «Illumination of archaeological sites, monuments and museums», «Lighting in architecture», «Interior & exterior lighting», «Daylighting», «Lighting technology», «Lighting calculations and measurements», «Energy efficiency and economics of lighting», «Standards and legislation in lighting», «Human aspects of lighting».

Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική. Ο τόμος πρακτικών θα εκδοθεί πριν την έναρξη του συνεδρίου, ώστε να είναι διαθέσιμος στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια αυτού. Τα πρακτικά θα περιληφθούν σε διεθνείς καταλόγους ετεροαναφορών (citation indexes).

Ειδικά για το συνέδριο αυτό θα διοργανωθούν δύο ειδικές συνεδρίες (special sessions) με αντικείμενο το φωτισμό στην αρχαιότητα έως και τη βυζαντινή περίοδο καθώς και τον φωτισμό αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων.

Ειδικά η πρώτη συνεδρία θα περιλαμβάνει διαλέξεις με θέματα από την αρχαιολογική έρευνα σχετικά με: «Τεχνικές φωτισμού (τεχνητού και φυσικού)», «Φωτεινές πηγές – μέσα φωτισμού (εσωτερικού και εξωτερικού χώρου)», «Κοινωνική και οικονομική διάσταση του φωτισμού», «Θεωρητικές προσεγγίσεις για τον φωτισμό στην αρχαιότητα», «Το φως και ο φωτισμός στην καθημερινή ζωή και στις λατρευτικές πρακτικές».

H δεύτερη συνεδρία θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις σχετικές με το φωτισμό μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, προσόψεων και περιβάλλοντος χώρου κτηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η συμμετοχή στο συνέδριο με παρουσίαση ανακοίνωσης απαιτεί το πλήρες κείμενο της εργασίας στην αγγλική γλώσσα, μέγιστης έκτασης 8 σελίδων Α4 (συμπεριλαμβανομένων των εικόνων και πινάκων), για τη δημοσίευσή της στον τόμο πρακτικών.

Σημαντικές ημερομηνίες: 31 Μαρτίου 2015 – Υποβολή περίληψης 1 σελίδας Α4 / 30 Απριλίου 2015: Ενημέρωση για την αποδοχή της εργασίας / 30 Ιουνίου 2015: Υποβολή πλήρους κειμένου της εργασίας / 31 Αυγούστου 2015: Υποβολή παρουσίασης εργασίας σε αρχείο power point.

Η συμμετοχή στις προαναφερθείσες ειδικές συνεδρίες είναι δωρεάν. Παρακαλείσθε, όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε, να υποβάλετε περίληψη της εργασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση submit@balkanlight2015.ntua.gr μέχρι την 31η Μαρτίου 2015.