Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Πολιτιστική κληρονομιά
Λεπτομέρειες από την τοιχογραφία της οθωνική περιόδου στην Αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου» της Βουλής των Ελλήνων (© ΒτΕ Α. Ελευθερίου).
- +
Ακούστε
από Archaeology Newsroom

Κινδυνεύουν ιστορικής αξίας τοιχογραφίες στη Βουλή

Από την υγρασία και από την έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο ολικής καταστροφής βρίσκεται ένας από τους ιστορικότερους χώρους της Βουλής των Ελλήνων σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Κυριακόπουλου που δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Realnews (8.2.2015).

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα: «Οι τοιχογραφίες με τις πιο σημαντικές σκηνές από την Επανάσταση του 1821 μέχρι και την άφιξη του Όθωνα κινδυνεύουν τόσο από την υγρασία, όσο και από την έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού. Τα εξωτερικά έργα αποκατάστασης από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία της Βουλής στον δυτικό τοίχο, λίγους μόλις μήνες πριν, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά, καθώς δεν κατάφεραν να περιορίσουν το πρόβλημα. Η υγρασία, σύμφωνα με εργαζόμενους της Βουλής που παρακολουθούν την εξέλιξή της σε καθημερινή βάση, συνεχίζει σιγά-σιγά αλλά σταθερά να εξαπλώνεται. Ήδη η εικονογράφηση στη ζωφόρο της αίθουσας «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και η ζωφόρος στη διπλανή αίθουσα των Ηρώων με τα πορτρέτα των Αγωνιστών του ’21 εμφανίζουν, τμηματικά, σημάδια ολικής κατάρρευσης».

«Τα γεγονότα στις ζωφόρους ζωγραφίστηκαν όταν ακόμα οι ήρωες ήταν ζωντανοί και το σύνολο του έργου αποτελεί, σύμφωνα με ιστορικούς, μια εξαιρετικής ιστορικής σημασίας τοιχογραφία, καθώς έχει την αξία ενός αληθινού και ρεαλιστικού ντοκουμέντου», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.