Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές».

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας είναι η μετεξέλιξη της κοινωνίας μας σε μία κοινωνία με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτή τη διαδικασία τα μουσεία πρέπει και μπορούν να  έχουν έναν καθοριστικό ρόλο. Έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές».

Πληροφορίες για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων είναι διαθέσιμες εδώ.

Τα μουσεία που επιθυμούν να λάβουν μέρος με κάποια εκδήλωση καλούνται να ενημερώσουν το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2015, με ηλεκτρονικό μήνυμα (στην ηλεκτρονική διεύθυνση icom@otenet.gr), για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν, ώστε να  συμπεριληφθούν στο έντυπο που θα εκδοθεί με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού.