«Η εικονογραφία προσφέρει μαρτυρίες για τον πολιτισμό στον οποίο ανήκει. Οι εικονογραφικές παραστάσεις αποτυπώνουν, επίσης, κοινές αφηγήσεις μεταξύ πολιτισμών, περιόδων και εποχών. Με δεδομένη τη σπουδαιότητα της χρήσης των εικόνων για την ερμηνεία τους, δίνουμε τη δέουσα προσοχή στις περιρρέουσες συνθήκες (contexte) για τις εικονογραφικές μελέτες μας; Είναι το μέσο σημαίνον – υπάρχει διαφοροποίηση αν οι παραστάσεις λαξεύονται σε λίθο, εγχαράσσονται σε νομίσματα ή σφραγίδες, ζωγραφίζονται σε τοίχους ή σχεδιάζονται σε αγγεία; Οι μελετητές των εικονογραφικών παραστάσεων στη γλυπτική, τη ζωγραφική και την κεραμική μοιάζουν αρκετά αποστασιοποιημένοι μεταξύ τους, και θα μπορούσαν πιθανώς να ανταλλάξουν γνώσεις».

Αυτά τα ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Ελληνικές Εικονογραφίες», η οποία διοργανώνεται από τη Βελγική Σχολή Αθηνών (EBSA) και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών (ΝΙΑ). Οι «Ελληνικές Εικονογραφίες» αποσκοπούν στο να ανοίξουν έναν διάλογο, φιλοξενώντας ειδικούς από διαφορετικές περιόδους και περιοχές του Ελληνικού και Ρωμαϊκού κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της σειράς, πέντε διακεκριμένοι επιστήμονες στον τομέα της εικονογραφίας θα μιλήσουν για τη σημασία της εικόνας στο μέσο ή την περίοδο που έχουν εξειδικευτεί. Μετά από κάθε διάλεξη θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.
Οι ομιλητές είναι οι: Όλγα Παλαγγιά (γλυπτική και μεγάλη ζωγραφική), Δημήτρης Παλαιοθόδωρος (κεραμική), Eric Moormann (τοιχογραφία), Jim Wright (Μυκηναϊκή εικονογραφία) και Anne Chapin (Μινωική εικονογραφία). Οι πρώτες τρεις διαλέξεις αφορούν τις γενικότερες συνθήκες και επιδράσεις στον Ελληνο-Ρωμαϊκό κόσμο, ενώ οι δύο τελευταίες επικεντρώνονται στην αιγαιακή πρωτοϊστορία, όπου η απεικόνιση υφίσταται χωρίς τις «γραπτές πηγές», οι οποίες κατέχουν εξέχουσα θέση κατά τις ιστορικές περιόδους.

Η πρώτη διάλεξη θα δοθεί στη Βιβλιοθήκη του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015, και ώρα 18.00, από την καθηγήτρια Όλγα Παλαγγιά (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) με θέμα «Visualising the gods in Macedonia, from Philip II to Perseus».