Μεγάλος αριθμός αρχαιοτήτων, μεταξύ των οποίων και μια μαρμάρινη κεφαλή ηλικίας 2.000 ετών που απεικονίζει το θεό Ερμή, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στην Τουρκία, στη διάρκεια επιχείρησης των αστυνομικών αρχών της επαρχίας Σίβας (Σεβάστεια) για την εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας.

Μετά από προετοιμασία τριών μηνών, στις 13 Ιανουαρίου 2015 οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ταυτόχρονη έφοδο σε διάφορα σημεία της επαρχίας Σίβας, στην Κεντρική Ανατολία, και εντόπισαν τις αρχαιότητες.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, πριν από τρία χρόνια είχε βρεθεί αγοραστής για την κεφαλή του Ερμή, έναντι του ποσού του 1 εκατ. δολαρίων, ο οποίος και αποπειράθηκε να τη φυγαδεύσει από τη χώρα. Τότε, παρά τις προσπάθειες των αρχών, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί το γλυπτό.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Τζουμχουριέτ επιβεβαίωσαν ότι η κεφαλή είναι αυθεντικό έργο, ωστόσο αναμένονται και τα αποτελέσματα σχετικών αναλύσεων τις προσεχείς ημέρες.

Μαζί με την κεφαλή του Ερμή βρέθηκαν τρία δαχτυλίδια, ένα πινάκιο, 23 νομίσματα, έξι βιβλία στην οθωμανική γλώσσα, δύο τμήματα στήλης και διάφορα άλλα πολύτιμα αντικείμενα.