Ένας 50χρονος συνελήφθη, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στην Πέλλα την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις των Νόμων «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και «Περί Όπλων».

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της παραπάνω Υπηρεσίας, στην οικία όσο και σε επαγγελματική εγκατάσταση επεξεργασίας ξύλου του 50χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: δύο λίθινα εργαλεία προϊστορικών χρόνων (πέλεκεις), οκτώ υπολείμματα κατεργασμένου μολύβδου, οκτώ χάλκινα νομίσματα, εκ των οποίων τα επτά είναι οθωμανικά και το ένα μεσαιωνικό, και δεκατρία τμήματα από χάλκινα αδιάγνωστα αντικείμενα. Επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορες φωτογραφίες που απεικονίζουν αρχαία νομίσματα και διάφορες τοποθεσίες.

Για τα παραπάνω αντικείμενα αρμόδιοι αρχαιολόγοι, γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την Προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς».

Και στην Αγία Μαρίνα Ημαθίας

Αρχαία νομίσματα βρέθηκαν στην κατοχή ενός άνδρα 54 ετών τον οποίο συνέλαβαν στην Αγία Μαρίνα Ημαθίας αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013.

Ειδικότερα, σε αστυνομική έρευνα στην οικία του, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 61 νομίσματα κλασικών, ελληνιστικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών και νεότερων χρόνων και μία αρχαία χάλκινη πόρπη, που εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας «περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και θα αποσταλούν για περαιτέρω εξέταση στην ΙΖ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.