«Η συμβολή των υλικών στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού: Παρελθόν, παρόν και μέλλον» είναι ο τίτλος Κύκλου Ομιλιών που διοργανώνει το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο πλαίσιο των μορφωτικών εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία».

Η ιστορική εξέλιξη των υλικών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη του ανθρώπου και τη μετάβασή του από την προϊστορία στην ιστορία. Η ανάπτυξη νέων υλικών και η εξέλιξη υπαρχόντων είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η πρόοδος της ανθρωπότητας σε όλες τις διαστάσεις της, από την καθημερινότητα, την υγεία, την επιστήμη ακόμη και τις τέχνες. Στόχος του παρόντος κύκλου ομιλιών είναι η παρουσίαση της συμβολής κάποιων βασικών υλικών στην ανάπτυξη του πολιτισμού καθώς και η ανάλυση των δυνατοτήτων και των εφαρμογών νέων υλικών για το μέλλον. Επιπλέον, θα χαρτογραφηθούν οι μελλοντικές ανάγκες σε υλικά με νέες βελτιωμένες ιδιότητες και η έρευνα που επιτελείται πάνω σε αυτά.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γ. Μούσδης, Κύριος Ερευνητής ΙΘΦΧ/ΕΙΕ.

Ο κύκλος περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες και θα διαρκέσει από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου 2015. Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 19.00.

Πρόγραμμα

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

– «Το Λαύριο της Αρχαιότητας: Κέντρο Μεταλλευτικό και Μεταλλουργικό»: Κωνσταντίνα Τσάιμου, Ομ. Καθ. Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών, ΕΜΠ.

– «Άργιλος, πηλός, κεραμικό. Το πρώτο συνθετικό υλικό και οι τεχνολογίες του διαστήματος»: Δρ Ελένη Αλούπη-Σιώτη, Χημικός – Αρχαιομέτρης, ΘΕΤΙΣ Αuthentics Μ. ΕΠΕ.

– «H αντανάκλαση της ιστορίας επάνω του: μελετώντας το ιστορικό και αρχαιολογικό γυαλί»: Νίκος Ζαχαριάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Διευθυντής Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

– «Επιστήμη των Πολυμερών: η λεωφόρος προς το μέλλον»: Μαρίνος Πιτσικάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

– «Η συμβολή της Χημείας στη βιώσιμη ανάπτυξη»: Ιωάννης Δ. Κώστας, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΦΧΒ), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

– «Η συμβολή του τσιμέντου στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού»: Μανώλης Χανιωτάκης, Διευθυντής Ποιότητας και Ανάπτυξης Προϊόντων Ομίλου Titan Cement Company Α.Ε.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

– «Οργανικά ηλεκτρονικά»: Γεώργιος Α. Μούσδης, Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ), ΕΙΕ.

– «Υβριδικά οργανικά/ανόργανα νανοσύνθετα υλικά και εφαρμογές τους»: Πολύκαρπος Πίσσης, Καθ. Φυσικής, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών, ΕΜΠ.

– «Ο ρόλος του γυαλιού στο σύγχρονο πολιτισμό: από τις σημερινές εφαρμογές στις μελλοντικές τεχνολογίες»: Χρήστος Πλάτων Βαρσάμης, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., ΑΤΕΙ Πειραιά.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

– «Έξυπνα υλικά στο σπίτι»: Δρ Ιωάννα Φασάκη, Nanophos Α.Ε.

– «Γραφένιο: το θαυματουργό υλικό της νέας εποχής»: Νίκος Καρούσης, Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ), ΕΙΕ.

– «Σχεδιάζοντας το αύριο: τα υλικά του μέλλοντος»: Δρ Βασίλειος Γρηγορίου, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ/ΕΙΕ.

Πληροφορίες

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας»), Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα (στάση Μετρό Ευαγγελισμός).

Για πληροφορίες: 210 7273516, mkont@eie.gr και στο διαδικτυακό τόπο: www.eie.gr/epis

Οι ομιλίες θα μεταδίδονται ζωντανά στη διεύθυνση: http://www.ekt.gr/events/live