Βραβείο απένειμε η Ακαδημία Αθηνών στο βιβλίο του Χρήστου Δ. Διονυσόπουλου «Η μάχη του Μαραθώνα. Ιστορική και τοπογραφική προσέγγιση» (Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2012).

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλειος Χ. Πετράκος, στην έκθεσή του που αναγνώσθηκε κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της 19ης Δεκεμβρίου 2014: «Το βραβευόμενο βιβλίο αποτελεί την πληρέστερη και πλέον διεξοδική πραγμάτευση της μάχης του Μαραθώνος το 490 π.Χ. γραμμένης από Έλληνα, και από τις πλέον άρτιες επιστημονικώς. Ο συγγραφεύς με συνθετικές και κριτικές ικανότητες μας προσφέρει σημαντική αρχαιολογική και ιστορική μονογραφία για το ζήτημα της μάχης η οποία θα παρέχει υπηρεσίες στην επιστήμη επί μακρά έτη».

Το βιβλίο

Ο ιστορικός-φιλόλογος Χρήστος Διονυσόπουλος ήρθε αντιμέτωπος με 669 συγγραφείς και 913 άρθρα και βιβλία… και βγήκε από το πεδίο όχι της μάχης αλλά της έρευνας, με μια εμπεριστατωμένη μελέτη που επιχειρεί να ρίξει φως στα γεγονότα, να αποκαλύψει αθέατες πλευρές και να απαντήσει σε ερωτήματα που δεν είχαν απαντηθεί έως σήμερα.

Τι ώρα έγινε η Μάχη του Μαραθώνα; Πόσοι ήταν οι Αθηναίοι και πόσοι οι Πέρσες που συμμετείχαν; Πόση ώρα διήρκησε η μάχη; Πολέμησαν δούλοι μαζί με τους Αθηναίους και πόσοι; Ποιες ήταν οι απώλειες από τις δύο πλευρές; Πόσοι οι αγγελιαφόροι που μετέφεραν το μήνυμα στην πόλη;

«Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες γύρω από τη Μάχη του Μαραθώνα καθώς η βασική πηγή είναι ο Ηρόδοτος, ο οποίος έχει αφήσει πολλά κενά, τα οποία οι κατά καιρούς μελετητές έχουν καλύψει με τη φαντασία τους. Μέσα από την παρούσα έρευνα αξιοποίησα και συνέκρινα όλες τις πηγές με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα και να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα», επισημαίνει ο ερευνητής που εκτός των άλλων έχει διατελέσει και επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος δεν έχει αφήσει κανένα τομέα χωρίς να τον φωτίσει: από τις θέσεις μάχης και τη στρατηγική των αντιπάλων έως την ταφή των νεκρών και τα αναθήματα της νίκης.

Οι Αθηναίοι ρίχτηκαν στον εχθρό όταν τα άλογα των Περσών ήταν στους στάβλους, δηλαδή το απόγευμα. Και επέλεξαν αυτή την ώρα για να μην έχουν να αντιμετωπίσουν και το ιππικό. Χρησιμοποίησαν πρώτοι την τακτική της δρομαίας εφόδου στα τελευταία 200 μέτρα πριν από τη σύγκρουση για να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των τόξων. Για την παράταξη του στρατού, εφαρμόστηκε η ευφυής στρατηγική του Μιλτιάδη ενίσχυσης των δύο πτερύγων σε σχέση με το ασθενές κέντρο, ώστε την κατάλληλη στιγμή να τους περικυκλώσουν.

Άλλα δύο Βραβεία για τις Εκδόσεις Καπόν

Βραβεία απονεμήθηκαν σε άλλα δύο βιβλία των Εκδόσεων Καπόν. Το Βραβείο του «Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997», που αφορά μελέτη με θέμα από τη Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη στη Θεσσαλονίκη, απονεμήθηκε στην εξαιρετική δημοσίευση «Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης 4ος-14ος αι.» (Εκδόσεις Καπόν, 2012) των Ευτυχίας Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου, Χρυσάνθης Μαυροπούλου-Τσιούμη και Χαράλαμπου Μπακιρτζή.

Βραβείο απονεμήθηκε, επίσης, στον Παύλο Κοντέλλη για τη δίγλωσση έκδοση «Εργαλεία της παράδοσης. Συλλογή Παύλου Κοντέλλη/Tools of tradition. The collection of Pavlos Condellis» (Εκδόσεις Καπόν, 2014).