Τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου και ώρα 20.30 θα γίνουν στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου στα Παλιά (Φερών 17) τα εγκαίνια της έκθεσης «Βόλος – Νέα Ιωνία: Τόσο μακριά τόσο κοντά». Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του προσφυγικού συνοικισμού της Νέας Ιωνίας στις 28 Δεκεμβρίου του 1924 και κεντρικό της θέμα είναι οι διαδρομές των διαφορετικών ανθρώπων που συναντήθηκαν και συμβίωσαν σε έναν κοινό τόπο.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση στο νέο Μουσείο της πόλης, που αποκαλύπτει και τους στόχους του νεοσύστατου μουσείου, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει ένας χώρος όπου θα εκτίθενται οι ιστορίες ζωής των ανθρώπων της πόλης μαζί με τα υλικά τεκμήρια της δραστηριότητάς τους.

Παράλληλα, στο ισόγειο του Μουσείου, η περιοδική έκθεση «Το λιθογραφείο Ματσάγγου» παρουσιάζει αφίσες, μακέτες πακέτων και σχέδια χαρτιού περιτυλίγματος τσιγάρων της «Καπνοβιομηχανίας Αδελφών Ματσάγγου». Πρόκειται για μια σπάνια συλλογή με πολλά ανεκτέλεστα σχέδια ή πακέτα που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ και είναι η πρώτη συλλογή που απέκτησε για το Μουσείο της Πόλης το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας (ΔΗ.Κ.Ι.), από τον Κώστα Αβτζή, το 1994.

Βόλος – Νέα Ιωνία: Τόσο μακριά τόσο κοντά

Η έκθεση «Βόλος – Νέα Ιωνία: Τόσο μακριά τόσο κοντά», φιλοξενείται στους δύο ορόφους του Μουσείου και καλύπτει το ακόλουθο ιστορικό πλαίσιο:

1840-1922: Η νέα πόλη του Βόλου, «προάστιο» εμπόρων αρχικά, μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς σε σημαντική βιομηχανική πόλη της Ελλάδας. Στην πόλη εγκαθίστανται περίπου 13.000  πρόσφυγες.

1924-1947: Ο Συνοικισμός των μικρασιατών προσφύγων εξελίσσεται στον οργανωμένο δήμο της Νέας Ιωνίας με τη δική του επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

2010: Ο Βόλος και η Νέα Ιωνία, μετά από 63 χρόνια, είναι και πάλι ενιαίος Δήμος.

2014: Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου  ανοίγει.

Ξεκινά να ξετυλίγεται από τον «Αστικό χώρο», τον οποίο αντίκρισαν οι μικρασιάτες πρόσφυγες όταν έφτασαν, το 1922, στην πόλη του Βόλου, και τον αστικό χώρο που οι ίδιοι δημιούργησαν μετά από χρόνια εργασίας στη νέα πατρίδα. Η «Εργασία», επόμενο βήμα της εκθεσιακής αφήγησης, αναδεικνύει την ανθρώπινη προσπάθεια όχι μόνο της επιβίωσης αλλά και της δημιουργίας μέσω της εργασίας. Η «Κατοικία» εξετάζει τους χώρους που στέγαζαν την ιδιωτική ζωή  των κατοίκων, αλλά και τις γειτονιές όπου συμβίωναν με τους συμπολίτες τους. Η «Ενδυμασία» χρησιμοποιείται ως κλειδί για την ανάγνωση της κοινωνικής, οικονομικής και επαγγελματικής διαφοροποίησης των ανθρώπων της πόλης.

Η πόλη δεν υπάρχει χωρίς τους κατοίκους της: οι «Άνθρωποι» του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, μέσα από τις ιστορίες της ζωής τους που οι ίδιοι εμπιστεύτηκαν στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, αποτελούν κομβικό σημείο της έκθεσης. Μετά την εργασία, η σχόλη: η «Διασκέδαση», η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο κατανόησης της ζωής της πόλης και των ανθρώπων της. Το «Ποδόσφαιρο», αγαπημένη ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων, αναδεικνύει τις διαφορές προσφύγων και ντόπιων, όπως αυτές επιβιώνουν στην παραδοσιακή αντιπαλότητα των δυο μεγάλων τοπικών ομάδων, της Νίκης και του Ολυμπιακού.

Εάν, στις πρώτες δεκαετίες της συγκατοίκησης, κυριαρχούν οι διακρίσεις ανάμεσα σε «πρόσφυγες» και «ντόπιους», ανάμεσα στους «πάνω» και τους «κάτω» από το ποτάμι, στο πέρασμα του χρόνου τα στερεότυπα αυτά αμβλύνονται. Σε αυτό συνέβαλαν σημαντικά οι «Περίοδοι κρίσης» που βίωσε η πόλη: η κοινή τύχη των κατοίκων στη γερμανο-ιταλική Κατοχή (1941-1944), στους σεισμούς και τις πλημμύρες των ετών 1955-57, αλλά και αργότερα στην περίοδο της αποβιομηχάνισης από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το ίδιο και οι κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις που ακολούθησαν στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Ένα μουσείο για τους ανθρώπους και με τους ανθρώπους

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου επιδιώκει να γίνει μουσείο για τους ανθρώπους και με τους ανθρώπους της πόλης προσβλέποντας στη συγκρότηση του κοινού παρόντος, αλλά και σε δημιουργικές διεξόδους για το μέλλον.

Ανοικτό στους ανθρώπους της πόλης, ανοικτό στους προβληματισμούς τους για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης, το Μουσείο της Πόλης του Βόλου ανοίγει για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Πληροφορίες

Μουσείο της Πόλης του Βόλου, Φερών 17, Παλιά Βόλου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10.30-13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00-21.00.

Φορέας λειτουργίας: Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Τηλέφωνα για προγραμματισμό οργανωμένων επισκέψεων: 24210 39644, 24210 29878.