Βίντεο με υλικό από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού στην Αμφίπολη έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παρουσιάστηκαν επίσης φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών που βρέθηκαν, τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους, καθώς και σχετικό σχέδιο που εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπόθεση εργασίας  που είχε διατυπωθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανώς θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου (τέταρτου χώρου), πλάτους 0,96 μ., δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης.

Η ανασκαφή στον τρίτο θάλαμο έχει φτάσει σε βάθος μισού μέτρου κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου, καθώς σύμφωνα με τη δοκιμαστική τομή, το βάθος του τρίτου θαλάμου είναι 7,53 μ. – τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση, βρέθηκαν τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας –ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας– καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου (τρίτου χώρου), πίσω από τις Καρυάτιδες.

Όσον αφορά την κατάχωση των χώρων με άμμο αλλά και την κατασκευή των τοίχων σφράγισης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, βάσει της συνολικής εικόνας της ανασκαφής, πιθανότατα έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Ωστόσο, «και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη», επισημαίνεται.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η συστηματική αφαίρεση του χώματος από τον τρίτο θάλαμο.

Μετά την ενημέρωση για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών, η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λ. Μενδώνη απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει –κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει– ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων», απάντησε η κα Μενδώνη σχετικά με το ενδεχόμενο σύλησης του τάφου. Τόνισε επίσης: «Το ποιος είναι θαμμένος δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου, η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Όμως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητάς του. Ειναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς είναι δυνατόν ο τρίτος θάλαμος να διαθέτει ένα απλό δάπεδο, και το ενδεχόμενο αυτό να αποτελεί έναν οριζόντιο τοίχο σφράγισης η κα Μενδώνη απάντησε: «Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Άρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα».

Η κα Μενδώνη ανέφερε επίσης ότι το 2013 είχαν εντοπιστεί τεκτονικά σύμβολα, δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής, στον μαρμάρινο περίβολο. «Πρόκειται για μεμονωμένα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου», πρόσθεσε.

Δείτε εδώ το βίντεο από την ανασκαφή της Αμφίπολης.