Tμήματα από μαρμάρινη θύρα αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η θύρα είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου, όπως και όλο το ταφικό συγκρότημα, με εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών.

Στη δυτική πλευρά του θυρώματος διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στροφέας, που συνέδεε τη θύρα με την παραστάδα. Κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκε η συνέχεια των πλευρικών τοιχωμάτων, η οποία δεν διαφέρει καθόλου από τους προηγούμενους χώρους.

Κατά την ανασκαφή, επίσης, βρέθηκαν, μπροστά από τη θύρα, πίσω από τις Καρυάτιδες, χάλκινα και σιδερένια καρφιά, τα οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν είναι δεδομένο ότι «παραπέμπουν σε φορείο».

Τεχνικές εργασίες

Το δάπεδο της επίχωσης πίσω από τις Καρυάτιδες έχει φτάσει ως την στέψη των  βάθρων, επί των οποίων στηρίζονται οι Καρυάτιδες, δηλαδή περίπου στο 1,5 μ. Αυτή η επίχωση θα παραμείνει προσωρινά ως αντιστήριξη του τρίτου διαφράγματος. Θα αρχίσει να καταβιβάζεται σε συνδυασμό με την απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο.

Στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες ως τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο τοποθετήθηκε η δεύτερη φάση αντιστήριξης, με ισχυρές μεταλλικές κοιλοδοκούς. Επίσης, υποστηλώθηκε προσωρινά το θραυσμένο υπέρθυρο του τρίτου διαφράγματος, το οποίο θα απομακρυνθεί για να καθαριστεί και να συντηρηθεί.

Στον τέταρτο χώρο υλοποιούνται ήδη από τη Δευτέρα εργασίες αντιστήριξης των τοίχων και υποστύλωσης της θόλου για την ασφάλεια των εργαζομένων και του μνημείου.

Όσον αφορά στο άνοιγμα που έχει εντοπιστεί στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο, σε μεγαλύτερο βάθος από τα προηγούμενα ανοίγματα, οι τεχνικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «το δάπεδο του τέταρτου χώρου βρίσκεται βαθύτερα από το δάπεδο των προηγούμενων χώρων, πιθανώς κατά δύο μέτρα. Φυσιολογικά, αυτό σηματοδοτεί την ύπαρξη σκάλας ή ράμπας η οποία ξεκινά πιθανώς μετά το θύρωμα του τρίτου διαφράγματος».