Πώς αισθάνεται κανείς όταν αγγίζει τις λεπίδες οψιανού που χρησιμοποιούσαν οι Μυκηναίοι για την κοπή των μαλλιών; Ποιες εικόνες ζωντανεύουν στο νου καθώς διαβάζουμε στα αρχεία της Βενετίας τη διαθήκη ενός ζωγράφου του 15ου αιώνα που ζούσε στον Χάνδακα της Κρήτης; Πώς μυρίζουν τα δωμάτια υποδοχής των Κοζανίτικων αρχοντικών, τι γεύση είχαν τα γαμήλια κεράσματα στην αρχαία Αθήνα και ποιες μουσικές αντηχούν στην κατοικία του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα;

Έναν νέο κύκλο συναντήσεων, που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά το άνοιγμα σε ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού και την καινοτομία, εγκαινιάζει φέτος το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για ένα μηνιαίο δίωρο πρόγραμμα για άτομα με χαμηλή όραση ή τυφλότητα που θα πραγματοποιείται σε πρώτη φάση στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου και την Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα, στις 17.00.

Ειδικές ξεναγήσεις λεκτικών απεικονίσεων και αφής, πολυαισθητικές παρουσιάσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια θα συνθέτουν το νέο αυτό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν αυθεντικά εκθέματα και πιστά αντίγραφα από την εποχή του Μυκηναϊκού πολιτισμού μέχρι τις μέρες μας. Μέσα από λεπτομερείς περιγραφές και αναγνώσεις που χρησιμοποιούν τη μουσική, τις υφές των υλικών, τις ιστορίες, τους μύθους και τη λογοτεχνία θα γνωρίσουν σημαντικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.

Το πρόγραμμα στοχεύει στο να κάνει τις συλλογές προσβάσιμες μέσα από πρακτικές που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Την ευθύνη του σχεδιασμού έχει αναλάβει ο εικαστικός Φώτης Φλεβοτόμος, με πλούσια εμπειρία ανάλογων δράσεων στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα για τους επισκέπτες με χαμηλή όραση ή τυφλότητα και τους συνοδούς τους θα προσφέρεται δωρεάν.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη είναι η προεγγραφή. Πληροφορίες και κρατήσεις: 210 3671067-69 (Δευτέρα-Πέμπτη 10.00-14.00).

Εργαστήρια ενηλίκων

— «Αγγίζοντας την ιστορία: Αντικείμενα της καθημερινότητας από την περίοδο του Μυκηναϊκού Πολιτισμού μέχρι τις μέρες μας»: Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014, 17:00-19:00, Κεντρικό Κτήριο, Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας.

Μια περιήγηση στον χρόνο και τον χώρο μέσα από το άγγιγμα αυθεντικών εκθεμάτων και πιστών αντιγράφων. Μυκηναϊκά εργαλεία οψιανού, κοσμήματα, μεταλλικά σκεύη, ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις και ένας ψευδόστομος αμφορέας βοηθούν τους συμμετέχοντες να φανταστούν σκηνές από την καθημερινότητα παλαιότερων πολιτισμών και αποκαλύπτουν μυστικά για την κουλτούρα της χειρωναξίας και την τεχνολογία κάθε εποχής.

— «Από τον Χάνδακα και από τη Βενετία: ήχοι και εικονίσματα»: Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014, 17:00-19:00, Κεντρικό Κτήριο.

Ο Άγγελος Ακοτάντος, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και ο Μιχαήλ Δαμασκηνός είναι μερικοί από τους ζωγράφους που έζησαν στον Χάνδακα της Κρήτης (σημερινό Ηράκλειο) τον 15ο και 16ο αιώνα. Οι συμμετέχοντες θα ανιχνεύσουν τις μορφές που απεικονίζονται στη βυζαντινή τέχνη και, έχοντας ως σημείο αναφοράς ειδικές ανάγλυφες εκτυπώσεις και λεκτικές περιγραφές γνωστών έργων, θα εστιάσουν στο ύφος και τη θεματολογία των ζωγράφων αυτών. Ο τελευταίος νοητός σταθμός της συνάντησης θα είναι η Βενετία, η πόλη του Tiziano και του Monteverdi, εκεί όπου φτάνουν κάποιοι από τους Κρητικούς ζωγράφους για να μπολιάσουν με τη βυζαντινή κληρονομιά τη δυτική τέχνη.

— «Οι μουσικές, τα κεράσματα και τα ρούχα του γάμου»: Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, 17:00-19:00, Κεντρικό Κτήριο.

Οι συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος σε μια πολυαισθητική εξιστόρηση των τελετών υποδοχής της νύφης και του γαμπρού, ανάλογα με την περιοχή, στο νέο σπιτικό. Τι συμβολίζει το νερό, το αυγό, το μαύρο και το άσπρο χρώμα, στα γαμήλια έθιμα της αρχαίας και της νεότερης Ελλάδας και πόσοι από τους συμβολισμούς αυτούς διατηρούνται μέχρι σήμερα; Λουτροφόροι, νυφικά του 19ου αιώνα, αρχαίοι μύθοι αλλά και διηγήσεις του Παπαδιαμάντη φωτίζουν πτυχές ενός διαχρονικού και κομβικού για την εξέλιξη των κοινωνιών θεσμού.

— «Οι πέντε αισθήσεις και η Πινακοθήκη Γκίκα: από το ’22 μέχρι το ’70»: Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015, 17:00-19:00, Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3.

Οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν την κατοικία του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα και θα ανακαλύψουν τις πέντε αισθήσεις σε έργα καλλιτεχνών από το ’22 μέχρι το ’70. Αγγίγματα που έγιναν λέξεις, λέξεις που γέννησαν μουσική και μουσική που γεννά εικόνες, σκιαγραφούν το αστικό τοπίο αλλά και το τοπίο της ελληνικής υπαίθρου και μαρτυρούν τις αφετηρίες της έμπνευσης του Παπαλουκά και του Τσιτσάνη, του Χατζιδάκι, του Ελύτη και άλλων δημιουργών.