Άρχισε να «ζωντανεύει», με τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης που ξεκίνησε η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων την 1η Οκτωβρίου, το οθωμανικό λουτρό, κτίσμα πιθανότατα του 16ου αιώνα που αποκαλύφθηκε στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου των παλαιών φυλακών Τρικάλων.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κρυσταλλία Μαντζανά, στο ισόγειο του κεντρικού διωρόφου κτιρίου μετά από διερευνητικές εργασίες της 19ης ΕΒΑ εντοπίσθηκε λιθόκτιστο κτίσμα που ταυτίζεται με λουτρά (χαμάμ). Η τετράγωνη και μεγάλη κάτοψη του κτίσματος (34×26,50 μ.) και η ύπαρξη δύο εισόδων σε συνδυασμό με τις πληροφορίες του Οθωμανού περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπί οδηγούν στο συμπέρασμα της διπλής χρήσης των λουτρών (λουτρά ανδρών και γυναικών).

Το σύστημα τοιχοποιίας και τα επιμέρους αρχιτεκτονικά στοιχεία (οξυκόρυφο τόξο, σταλακτίτες, δεξαμενές, εστία, χώρος θερμαστών), καθώς και η γειτνίασή του με το Κουρσούμ Τζαμί, τοποθετούν το συγκρότημα στα μέσα του 16ου αιώνα και ίσως πρόκειται για το δίδυμο λουτρό του Οσμάν Σαχ, έργο του Σινάν πασά.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013 και φορείς Υλοποίησης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού-19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Τρικκαίων με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριος του Έργου «Προστασία-ανάδειξη οθωμανικού λουτρού στο υπό δημιουργία κέντρο έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης» με προϋπολογισμό 2.816.109 ευρώ είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το έργο χωρίζεται σε δύο υποέργα: Το Υποέργο 1 περιλαμβάνει την Προστασία-Ανάδειξη Οθωμανικού Λουτρού στο Κτίριο των Παλαιών Φυλακών Τρικάλων με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ, ενώ στο Υποέργο 2 θα πραγματοποιηθούν εργασίες στο πλαίσιο της Επανάχρησης του κεντρικού κτιρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων ως κέντρο έρευνας με προϋπολογισμό 1.816.109 ευρώ.