Τα οθωμανικά λουτρά θα συνυπάρξουν αρμονικά με τον… Βασίλη Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές των Τρικάλων. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης» στον πρώτο όροφο του πρώην κεντρικού κτιρίου των παλιών φυλακών, ενώ παράλληλα θα αναδειχτούν τα οθωμανικά λουτρά που αποκαλύφθηκαν στο ισόγειο σε βάθος ενός μέτρου από τη στάθμη του σημερινού δαπέδου.

Η δημιουργία του Κέντρου Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης» αποτελούσε επί χρόνια αίτημα του Δήμου Τρικάλων, από όπου καταγόταν ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, από το 2006 όταν μεταφέρθηκαν σε άλλο κτίριο, στη θέση Παλαιόπυργος, οι φυλακές και τα παλιά κτίσματα παραχωρήθηκαν στον δήμο.

Τα οθωμανικά λουτρά αποκαλύφθηκαν πριν από μερικά χρόνια, χάρη στην παρατηρητικότητα ενός αρχαιολόγου, και όπως προέκυψε από την έρευνα μέχρι το 1896 το κτίριο των φυλακών ήταν ένα τεράστιο χαμάμ, από τα μεγαλύτερα της περιοχής με τρία μεγάλα λουτρά, ανάμεσά τους και αυτό του Οσμάν Σαχ, του πασά που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην πόλη και σε μικρή απόσταση βρίσκεται το μαυσωλείο του. Τα λουτρά καταλάμβαναν έκταση πάνω από 850 τ.μ., ωστόσο οι τοιχοδομίες έχουν καλυφθεί από τσιμέντο και έχουν καταστραφεί, ενώ διακρίνονται ελάχιστα τμήματα του πολύχρωμου διάκοσμου, μοναδικού δείγματος ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Επιπλέον με εξαίρεση κάποια μαρμάρινα κομμάτια, οι γούρνες και ο υπόλοιπος εξοπλισμός έχουν χαθεί.

Οι αρχαιολόγοι της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποκάλυψαν δύο εισόδους για τα λουτρά. Η μία με θέα προς το Κουρσούμ Τζαμί (Μολυβένιο Τζαμί), που χρησιμοποιούσαν οι άντρες οι οποίοι μετά πήγαιναν για προσευχή, και η άλλη στα βόρεια αποκλειστικά για γυναίκες.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, τα οθωμανικά λουτρά θα αναδειχτούν και παράλληλα θα συνεχιστούν οι ανασκαφές για την αποκάλυψη του χώρου δεξαμενής του νερού, του δαπέδου του χλιαρού χώρου και του χώρου θερμαστών και υπόκαυστων.

Στο προαύλιο του χώρου των πρώην φυλακών θα κατεδαφιστούν δύο παλιά κτίρια και θα φτιαχτεί αναψυκτήριο, ενώ στη θέση του θα παραμείνει ένας ναΐσκος που υπάρχει στον χώρο.