Ένα εντυπωσιακό έργο ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας ολοκληρώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα Τρίκαλα, με την ανάδειξη και αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού και τη δημιουργία του κέντρου έρευνας και πολιτισμού «Βασίλης Τσιτσάνης».

Για την πορεία του έργου ενημερώθηκε από τους επιβλέποντες αρχαιολόγους ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, και τον δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Το έργο, με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό 2.816.109 εκατ. ευρώ, αποτελείται από δύο υποέργα. Το ένα αφορά την «Προστασία – ανάδειξη στο κτήριο παλαιών φυλακών Τρικάλων» και υλοποιείται με αυτεπιστασία από την Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, ενώ το δεύτερο υποέργο αφορά την «Επανάχρηση κεντρικού κτηρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων – Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης», με φορέα υλοποίησης το Δήμο Τρικκαίων.

Με την ολοκλήρωση του έργου, το κτήριο μετατρέπεται σε έναν αρχαιολογικό χώρο με αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και σε έναν χώρο με αναφορές στους ντόπιους συνθέτες και τραγουδοποιούς στον επάνω όροφο. Οι δύο εκθέσεις θα λειτουργούν ξεχωριστά, ωστόσο και οι δύο μαζί θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής περιοχής και του τουρισμού της πόλης.

Όπως ενημερώθηκε από τους επιβλέποντες αρχαιολόγους ο κ. Αγοραστός, οι εργασίες στο οθωμανικό λουτρό βρίσκονται σχεδόν στο 95%, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν πλήρως πριν από τα Χριστούγεννα.

Έτσι, το οθωμανικό λουτρό, κτίσμα πιθανότατα του 16ου αιώνα που αποκαλύφθηκε στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου των παλαιών Φυλακών Τρικάλων, «ζωντανεύει» με τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης που υλοποιήθηκαν από την Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και, με την ολοκλήρωση του υπολοίπου αντικειμένου που αποτελεί ευθύνη του δήμου Τρικκαίων, θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή.