Θαλασσινά τοπία της Ελλάδας, έργα της Μαρίνας Ζωγραφάκη τα οποία η ζωγράφος έχει δωρίσει στο Ναυτικό Μουσείον της Ελλάδος, θα παρουσιαστούν σε έκθεση με τίτλο «Αρμύρα και Φως», που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19.00.

Στην έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζονται 41 πίνακες, στους οποίους απεικονίζονται νησιωτικές και στεριανές ακτές, μικρές βάρκες αλλά και μεγάλα, επιβλητικά πλοία, ναυπηγεία με γερανούς, λιμάνια και αποβάθρες με αλυσίδες και κάβους. Η Μαρίνα Ζωγραφάκη περιγράφει με πιστότητα και ακρίβεια τον κόσμο της θάλασσας ως τόπο αναψυχής και οπτικής απόλαυσης αλλά και ως τόπο εργασίας και μόχθου, χώρο όπου εκτυλίσσεται η περιπέτεια της ναυσιπλοΐας. Τα θέματα αποδίδονται με πλούσια χρωματική κλίμακα που εκτείνεται από ποικίλες αποχρώσεις του μπλε έως θερμά, έντονα χρώματα και με το λαμπρό, μεσογειακό φως που διαχέεται σε όλα τα τοπία.

«Η θεματική των έργων δεν θα μπορούσε να έχει πηγή παρά τη θάλασσα, βίωμα και μνήμη κάθε Έλληνα», αναφέρει σχετικά η Πρόεδρος του Μουσείου Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη. «Το Ιόνιο, το Αιγαίο, το Κρητικό Πέλαγος, οι ατελείωτες δαντελωτές ακτές, τα περίπου 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες συνθέτουν ένα εξαίσιο καλειδοσκόπιο που σαγηνεύει τις αισθήσεις και ταξιδεύει την ψυχή, ενώ αποτελεί πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης στους θεράποντες της γραφίδας, της σμίλης και του χρωστήρα. Το πανάρχαιο αυτό θέμα η Μαρίνα Ζωγραφάκη το αποδίδει κατά το πνεύμα των καιρών, αφήνοντας το δικό της προσωπικό στίγμα. Ζωγραφίζει τη θάλασσα όπως η ίδια την έχει βιώσει, δίπλα στον ναύαρχο σύζυγό της, άλλοτε γαλήνια και νωχελική, άλλοτε φουρτουνιασμένη και άγρια. Τα θαλασσινά της έργα μας ταξιδεύουν σε τόπους μακρινούς αλλά συνάμα γνωστούς και οικείους», καταλήγει.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος που περιλαμβάνει χαιρετισμό του Υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τασούλα, πρόλογο της Προέδρου του Μουσείου Αναστασίας Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη και εισαγωγικό κείμενο του ιστορικού της τέχνης και επιμελητή της έκθεσης Σωκράτη Λούπα.

Τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών και τη συνέχιση της λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος.

Πληροφορίες

Ναυτικόν Μουσείον της Ελλάδος, Ακτή Θεμιστοκλέους, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς. Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου – 12 Νοεμβρίου 2014. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 9:00-14:00.

Επικοινωνία: 2104516822, 2104516264, e-mail: nme@ath.forthnet.gr, hellenicmaritimemuseum@gmail.com