Την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν από τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα τα εγκαίνια του νέου σύγχρονου διαδραστικού Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, που βρίσκεται στο χωριό Αλέα του Δήμου Τρίπολης, λίγα μόλις μέτρα από το ιερό της Αλέας Αθηνάς.

Το αρχαιολογικό μουσείο Τεγέας, ένα από τα πρώτα μουσεία της χώρας, για επτά χρόνια έμεινε κλειστό και εκσυγχρονίστηκε πλήρως με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ άνοιξε και πάλι τις πύλες του για το κοινό στις 2 Σεπτεμβρίου και καθημερινά δέχεται πολλούς επισκέπτες.

Το μουσείο διαθέτει διαδραστικές τράπεζες μέσα από τις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να εμβαθύνουν στην ιστορία της Τεγεάτιδος και να γνωρίσουν τη γένεση και την εξέλιξη της Τεγέας ως πόλης-κράτους, ενώ κορυφαία ενότητα της εκθεσιακής αφήγησης είναι αφιερωμένη στο ιερό της Αλέας Αθηνάς.

Στο μουσείο παρουσιάζονται εκθέματα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς μέχρι και τους αρχαϊκούς χρόνους και οι επισκέπτες θα θαυμάσουν το γλυπτό διάκοσμο του ναού της Αλέας Αθηνάς, που αποτελεί τη μοναδική πρωτότυπη μαρτυρία της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του μεγάλου αρχιτέκτονα και γλύπτη του 4ου αιώνα π.Χ. Σκόπα.